Braziliában csökken az erdőpusztulás

A Rió-i PUC ( Pontificio Universitá Cattolica) egyetem kutatói és a Climate Policy Initiative, nem kormányközi szervezet (CPI) szerint a politika jelentősen hozzájárulhat a brazíliai erdőpusztulás 50 %-os csökkentéséhez. (Aiolus News)

A politika szerepét az erdőpusztulás elleni harcban a PUC és a CPI által folytatott felmérés tette nyilvánvalóvá. Az Amazóniában 2005 és 2009 közötti periódusra vonatkozó összesített adatok azt mutatják, hogy a környezetvédelemért felelős kormányzati program (PPCDAM) következtében a felére csökkent az erdők pusztulása, s a kormánynak sikerült megakadályozni 62 000 km2 erdő elveszítését.„ A kutatások bizonyítják a kormányzat által meghirdetett politika hatékonyságát ezen a területen” jelentette ki Juliana Simoes a Környezetvédelmi Minisztérium erdőpusztulással foglalkozó főosztályának vezetője. Simoes szerint elterjedt nézet az erdőpusztulás csökkenését a mezőgazdaság termékek ára csökkenésének tulajdonítani és kevésbé a politikai ésszerűség megvalósításának.

Ez félrevezető lehet, mivel az elmúlt években a nyersanyagárak magas volta ellenére csökkent az erdők pusztulása. 2009-ben, a régióban az erdőpusztulás az elmúlt húsz év legalacsonyabb szintjét érte el és a 2004 évi adatokhoz képest 75%-al csökkent. A PPCDAM program lényegében 13 minisztérium együttműködését jelenti, beleértve mintegy 150 területi és földrendezési szakember akcióit, a monitoring rendszert, a környezeti ellenőrzést, előnyben részesítve a termelői és fenntartható tevékenységet. A terv rendelkezik egy műholdas monitoring rendszerrel is Amazónia figyelemmel kisérésére és képeket szállít az elmúlt évek fejlődéséről.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.