Hidegrekord dőlt meg az éjjel

Beigazolódtak a hajnali fagyról szóló előrejelzések, a Dunántúlon többfelé fagyott, és hidegrekord is megdőlt.

Az Időkép MeteoRick észlelője időjárás állomásának mérése szerint a Bakonyban fekvő Bándon hajnalra mínusz 2,5 fokig zuhant a hőmérséklet, de már éjfél előtt fagyott, és mínusz 2,1 fokos hideg volt Zircen és Bakonybélen is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) telefonos tájékoztatása szerint Nagykanizsán volt a leghidegebb, ott mínusz 1,9 fokig süllyedt a hőmérők higanyszála, ez egy teljes fokkal hidegebb a korábbi, 1973-as, Szentgotthárdon mért rekordnál. Napközben már túlnyomóan derült, napos időre van kilátás pénteken, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerint csak helyenként lehet kevés gomoly-, illetve fátyolfelhő. Csapadék sehol sem valószínű. A Tiszántúlon néhány helyen valószínűleg megélénkül az északkeleti szél, másutt többnyire mérsékelt marad a légmozgás.

Napközben 17-21 fok között, késő este 12-16 fok között alakulhat a hőmérséklet. A hétvégére napról napra lassan emelkedik a hőmérséklet, túlnyomóan derűs időre van kilátás, csak északnyugaton alakulhat ki egy-egy erősebb széllökés. A hőmérséklet szombaton eléri a 25 fokot is az ország nagy részén, vasárnap pedig egyes területeken már 29 fok is lehet. Hétfőn nyugat, délnyugat felől egyre többfelé alakulhat ki zápor, zivatar. A hét hátralévő részében is változékony marad az idő elszórtan záporokkal, zivatarokkal.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.