Brüsszeli figyelmeztetés a szálló por elleni intézkedések hiányosságai miatt

Levélben figyelmeztetett az Európai Bizottság nyolc EU-tagot – köztük Magyarországot – arra, hogy késésben vannak a szálló por légszennyezési határértékének érvényesítésében.

A PM10-ként is jelölt, 10 mikrométer átmérőjűnél nem nagyobb szemcséket tartalmazó porszennyezés tekintetében 2005 óta kellene ügyelniük a tagországoknak annak az előírásnak a betartására, hogy az éves átlagérték nem növekedhet 40 gramm/köbméter fölé, a napi érték pedig évente legfeljebb 35 napon haladhatja meg az 50 gramm/köbmétert.

A tagállamok kérhettek ugyan halasztást 2011-ig a szabály teljesítésére, de erre csak akkor jogosultak, ha Brüsszel megítélése szerint megfelelő erőfeszítéseket tettek ennek a levegőszennyezési fajtának a visszaszorítására. Ilyen halasztást  Magyarország is kért.
A hétfői bejelentés szerint most Ausztriát, Belgiumot, Dániát, Franciaországot, Görögországot, Magyarországot, Romániát és Szlovákiát figyelmeztette az Európai Bizottság, hogy késésben van a szállópor elleni intézkedések meghozatalában. A franciák ezenfelül  egy figyelmeztető levelet kaptak a kén-dioxid-kibocsátás ellenőrzésének hiányosságai miatt.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.