Chilei sivatagban szoktatták a Marshoz Zoét

Jó nevet választottak annak a napenergiával működő robotjárműnek, amely a tervek szerint 2020-ban az életet kutatja a Marson. Zoé ugyanis görögül „életet” jelent.

Így hívják a NASA új kutató eszközét, amely hét év múlva felváltja a Curiosity-t a „vörös bolygón”. Zoé prototípusát a chilei Atacama sivatagban tesztelték, mert az amerikai űrügynökség szakértői szerint e terület, a Föld egyik legszárazabb sivataga, hasonlít a Mars talajához. A Zoé fedélzeten különböző szenzorok, köztük videokamerák található, valamint egy nagy erejű fúró, amellyel a Mars felszínét áshatja. A robot nemcsak mintavételre, hanem azok elemzésére is alkalmas. A kutatásokat a Carnagie Mellon egyetem, valamint a SETI intézet irányítja, a tudósok úgy vélik, hogy a Mars-beli életnek közvetlen bizonyítékát feltehetően a bolygó felszíne alatt találhatják meg, mélyebben annál, mint amennyire jelenleg a Curiosity le tud ásni, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

Kormány bejelentése: új napelemes pályázat indul

Az energiaügyi miniszter bejelentette a Napenergia Plusz program folytatását, pályázatot hirdetnek azoknak, akik kiestek a tízéves szaldós időszakból, és lehetőséget biztosítanak számukra energiatároló beszerzésére.