Díjazták a zöldtetős piramisházat

Skandinávia legjobb zöldtetős épületének választotta egy szakmai szervezet a dán BIG építésziroda új koppenhágai lakóépületét.

A 11 emeletes tömbön 1700 négyzetméternyi zöldtető épült, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a szokásos vízszintes felületek mellett a zöldtető az épület lejtős oldalán is megjelenik írja a hg.hu.
A teljes egészében csak októberre elkészülő, de részben már lakott épület a fiatal dán építészirodának már a harmadik munkája ugyanavval a megbízóval Koppenhága Ørestad városrészében, amelyet a kilencvenes évek közepétől fejleszt a város. A hatvanezer négyzetméteres épület alaprajza egy nyolcast formál (innen a név is: 8 House), amelynek 11 emeletes magassága a kanális közelébe eső sarkon , betekintést engedve a belső udvarba.

A 92 millió eurós költséggel felépült tömbben 475 különféle méretű lakást helyeztek el. A két udvart kilenc méter széles, kényelmes átjáró köti össze a szárnyak csatlakozásánál, ahol 500 négyzetméternyi közösségi funkció is helyet kapott. Ahelyett, hogy a kereskedelmi és a lakófunkciót két épületrészbe választották volna, a BIG építészei a horizontális felosztás mellett döntöttek: a földszinteken elhelyezett üzletek az átjárható belső udvarokból és kívülről, az utcáról is megközelíthetők.
A zöldfelület az épület teljes tetején végigkígyózik. A belső udvarokkal együtt ezt elsősorban a túlmelegedés megelőzésére tervezték be, valamint az összképet is jelentősen javítja. A 2000 óta működő, svédországi székhelyű Scandinavian Green Roof Association elsősorban a kettős: funkcionális és esztétikai tényezők figyelembe vételével döntött úgy, hogy idén ezt az épületet díjazza.

A BIG nemcsak a 8 House előtt elkészült két koppenhágai lakóépülettel szerzett komoly hírnevet: az irodát világszerte számon tartják. Ők tervezték például a 2010-es shanghai EXPO dán pavilonját, tavaly megnyerték a Tallin új városházájára kiírt nemzetközi pályázatot, de ők dolgoznak a női sportok malmői világközpontján és Kazahsztán új nemzeti könyvtárán is.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.

Nincs hozzászólás

  1. Elég lakályos… 🙂

  2. síugrósáncra hasonlít 🙂