Mexikóvárosban börtön jár a nejlonzacskóért

Egy új jogszabálynak köszönhetően Mexikó fővárosában mostantól tetemes bírság, sőt, akár 36 óra elzárás is járhat annak az üzlettulajdonosnak, aki ingyen osztogatja a vásárlóknak a cseppet sem környezetbarát nejlonszatyrokat.

A bírság felső határa elérheti a 90 000 dollárt (közel 20 millió forint) írja a hg.hu.
Az üzletekben ezentúl csak biológiai úton lebomló szatyrokat adhatnak a vásárlóknak, és azokat is csak pénzért. A rendelkezés része a város „zöldülési” folyamatának, célja pedig, hogy növelje a környezettudatosságot. „Mindez persze nem megy egyik napról a másikra” nyilatkozta egy köztisztviselő, Letizia Bonifaz Alfonso. A város lakossága ugyanis a becslések szerint ma naponta 20 millió nejlonzacskót használ, ami természetesen hatalmas megterhelést jelent a környezetre, hiszen a kőolajszármazék műanyagok lebomlásához több száz évre van szükség.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.