E-Star: elrendelték a csődeljárást

A Fővárosi Törvényszék elrendelte az E-Star Alternatív Energiaszolgáltató Nyrt. csődeljárását, amelynek kezdő időpontja 2012. december 13. – tette közzé a társaság csütörtökön, a BÉT honlapján.

Az E-Star múlt szombaton jelentette be, hogy csődvédelmet kért. A törvényszék a társaságot a további döntésig ideiglenes fizetési haladékban részesítette. Az E-Star a csődeljárás lefolytatása iránti kérelmet azért adta be, mert nem tudott határidőre eleget tenni fizetési kötelezettségeinek, ezzel megnyílt a hitelezők felszámolási eljárás megindítására vonatkozó joga. A társaság célja, hogy a csődeljárás során hitelezőivel csődegyezséget kössön, biztosítva ezzel a cég további működését. Mint az Energiainfo is megírta, az E_Star többek között azért került nehéz helyzetbe, mert több önkormányzattal szemben is komoly követelésállománya van. Legutóbb éppen Sárospatakon került sor összeütközésre,  Az E-Star Alternatív Nyrt. megállapodott Sárospatak önkormányzatával szerződéses együttműködésük közös megegyezéssel történő megszüntetéséről. A megállapodás alapján az E-Star ESCO Kft. elengedi a Patakhő Kft.-vel szemben fennáll vevőkövetelésének mintegy 38 százalékát. A fennmaradó összeget (bruttó 268 millió forint) a Patakhő Kft. több részletben, 2013. december 31-ig fizeti meg.

A cég harmadik negyedéves jelentése szerint szeptemberben a Magyarországon, Lengyelországban és Romániában távhő- és energiaszolgáltatással foglalkozó cég EBITDA (adózás és értékcsökkenési leírás előtti) eredménye 193 ezer eurót tett ki, január-szeptemberben 4,8 millió eurót ért el. Az árbevétele szeptemberben 4 millió, az év első kilenc hónapjában 49,2 millió euró volt. A jelentésben megismétlik, hogy Magyarországon a cég vevőköveteléseinek állománya négy, problémás fizetési morálú önkormányzattal (Sárospatak, Hódmezővásárhely, Fejér és Veszprém megye), illetve az egyéb problémás, nem fizető kisebb ügyféllel szemben nem javult. A kintlévőségek összege marginálisan ugyan, de folyamatosan növekszik. Hódmezővásárhely, Nagydobos, Szamosszeg önkormányzatával szemben, peres eljárást kezdeményezett a szerződés szerinti díjak megfizetése érdekében.

Ajánlott tartalom

Naperőmű épül Nagykátán, 1200 darab napelemet telepítenek

630 kilowattpeakes naperőművet épít a Photon Energy Nagykátán.