Egészségkonferencia magyarságról, hagyományról, értékeinkről

Több százan vettek részt az először megrendezett Magyar Világtalálkozón Balatonlellén. A négynapos nemzetközi eseménysorozat első, „Egészség Napja” tizenkét helyszínen, több mint száz programmal várta az érdeklődőket.

Dr.Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár az élelmiszerbiztonság helyzetéről, a hazai élelmiszerlánc-szabályozás feltételrendszeréről és az egészséges táplálkozás szerepéről tartott előadást. A szerteágazó programok között kiemelt szerepet szántak az egészségnek, az egészséges táplálkozásnak és életmódnak, ezen keresztül pedig a hazai élelmiszereknek. Az esemény fővédnöke, Dr. Kardeván Endre államtitkár elmondta, hogy a magyar élelmiszerek biztonságosak, ellenőrzöttek, megbízhatóak és kiemelkedő minőségűek, az egyetemes magyar kultúrához tartoznak. Számos hazai élelmiszerünk ismertsége, kedveltsége és gyakran kiváló minősége is az előállításához kapcsolódó hagyományokon nyugszik, ezeket kötelességünk ápolni és megőrizni az utánunk következő generációknak. Az államtitkár felhívta a figyelmet a Kiváló Minőségű Magyar Élelmiszerek védjegyprogramra, amely kiegészül a kétszintű élelmiszerkönyv továbbfejlesztésével. Utóbbi egyre több termékcsoportban fogalmaz meg a standard minőség mellett egy önkéntes, kiemelt minőségű szabványt is.

 
A szakhtósági ellenőrzési tevékenységhez kapcsolódóan továbbra is a magyar fogyasztók védelmét nevezte a legfontosabbnak Kardeván Endre. Az egészséges táplálkozásra irányuló törekvés eredményeként egyébként a fogyasztók körében is egyre határozottabban fogalmazódnak meg az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos igények- tette hozzá. Az államtitkár szerint Magyarország a jövőben nem az olcsó tömegtermékek piacán lehet sikeres. Minőségi termékeket kell létrehozni, amelyeket a vállalkozók összefogásával és kormányzati közreműködéssel nemzetközileg is sikeressé tehetünk. Ebben a folyamatban a minisztérium számít a világ különböző pontjain élő magyarok együttműködésére és arra a kapcsolati tőkére, amit az elmúlt évek, évtizedek során halmoztak fel és kamatoztattak sikerrel.  

 
A konferenciára a világ minden részéről érkeztek egészségügyi szakemberek, akik beszámolót tartottak munkáikról. Ott volt többek között Dr. Sebestény Andor professzor Londonból, érkeztek előadók és vendégek Ausztráliából, Amerikából, Venezuelából és Brazíliából. Európai Uniós országokból, így Németországból, Ausztriából és Svédországból is jöttek szakemberek, de Erdély, a Vajdaság, Kárpátalja és Felvidék is képviseltette magát. A konferencián kívül színes programok, koncertek, sportprogramok, gasztronómiai versenyek és bemutatók, képzőművészeti kiállítások gondoskodtak a találkozó jó hangulatáról.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.