Első magyar zöld-passzív építési technológia: 1665 munkahely 3 éven belül

Az építőipari ágazatnak 2010 már az ötödik egymást követő éve volt, amikor csökkenést produkált, hiszen 2006 óta ereszkedett a teljesítménye, 2007 második felétől pedig mélyrepülésbe ment át.

A MARGARÉTA mozaikszóként egy olyan megvalósítási fázisban levő regionális gazdaságélénkítő projektet takar, amely a magyar építőipar rövid távon történő talpra állítását célozza meg.  „A MARGARÉTA az új Széchenyi-terv hét célkitűzéséből ötöt egyesít magában: a regionális vállalkozásfejlesztést, munkahelyteremtést, hulladékhasznosítási, energetikai, és építőipari innovációt, amelynek eredményeképpen  takarékos, élhető otthonok építése, tiszta, zöld környezet valósulhat meg. ” – mondta el az OGH hírügynökségnek a magyar zöld-passzív építési technológia projektvezetője, Szűcs László a dél-dunántúli régióban lezajlott szakmai bemutató után.
Környezetipar, új hulladékhasznosító technológiák honosítása, megtakarított energia, minőségi építés: ezekhez, az új Széchenyi-tervben is kiemelt helyet elfoglaló programpontokhoz illeszkedő projektet mutatott be, Szűcs László a dél-dunántúli régióban. A munkahelyteremtésre, vállalkozásfejlesztésre és innovációra nyitott gazdasági régiókat megcélzó bemutató sorozat harmadik állomásán, Mezőfalván a projektvezető – Márok Csaba illetve a kistérség további polgármesterei valamint a helyi kkv-k képviselői előtt tartott előadásában – kiemelte, startvonalon állnak egy egészen kreatív, teljességében magyar energetikai és hulladékhasznosítási elemekkel kombinált, zöld-passzív építési technológia indításával.

Az üveghabkavicsból történő építőelemkészlet gyártás és a speciális építési technológia kifejlesztését követően első körben a szociális- és bérlakásprogramnak valamint az önkormányzati fejlesztésekre fordítanak kiemelt figyelmet 2012/13-tól, de aktív szereplői kívánnak lenni később az iroda-, kereskedelmi-, ipari- és mezőgazdasági ingatlanpiacnak is. A projekt elindításához rendelkezésre állnak magyar szellemi termékek és a „hazai” alapanyag (energiává alakítható, eddig hasznosítatlan műanyag hulladék és üveg hulladék frakciók). A cél egy új, 100%-ban magyar zöld-passzív gyártási és építési technológia, az ingatlanpiaci fejlesztések terén pedig egy új minőségi és minősítési rendszer bevezetése – emelte ki a bemutatón Velősy András, a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Karának mestertanára, a MARGARÉTA-projekt rendszergazdája.

A tervek szerint a gyakorlati megvalósításában, piaci kivitelezésében az iparágakat tömörítő kamarák és egyéb érdekképviseleti szervezetek minősített kkv-i vesznek részt. Mindezzel kiemelten a hazai kis- és közepes vállalkozások támogatása, valamint a magyar munkahelyek teremtése, megőrzése a közvetlen cél.  Már a projekt első fázisában 2014-ig 1665 munkahelynek teremtene létalapot a MARGARÉTA (ebből 800 új munkahelynek).  A létrejövő technológiai beruházások nyomán pedig akár a teljes szociális- és bérlakásprogramot kiszolgáló magyar, zöld-passzív ingatlan fejlesztés valósulhat meg a projektvezető szerint.
A MARGARÉTA–projekt „szerelvénye” a tervek szerint négy, vállalkozásfejlesztésben erősen motivált gazdasági régiót (Észak- Magyarország, Dél-Dunántúl, Közép-Dunántúl, Dél-Alföld) érintő bemutatót követően robog be 2011. februárjában Budapestre, ahol ingatlanfejlesztők, építőipari vállalkozások, építész és tervező irodák, szakmai szervezetek és érdekképviseletek, állami és önkormányzati vagyonkezelők, illetve a szakminisztériumok képviselői előtt kívánnak részletekbe menően bemutatkozni.

Szűcs László elmondta, a projekttel szemléletváltást is szeretnének katalizálni, és már érezhetőek a pozitív előjelek.  A Vidékfejlesztési Minisztérium szakbizottságainak – a Környezeti Fejlesztési Főosztálynak, a Környezettechnológiai Főosztálynak és a Hulladékgazdálkodási Főosztálynak – előzetesen már bemutatták a projektet, amelyet a szakértői bizottság  kiemelten támogathatónak tart, és javaslatot tett a szaktárca vezetőjének a kiemelt projekt címre való felterjesztésre. Mindezt azzal indokolták, hogy, hogy a MARGARÉTA-projekt sikeresen integrálja a regionális vállalkozásfejlesztést, a munkahelyteremtést, a hulladékhasznosítási, energetikai, és építőipari innovációt, amelynek eredményeképpen  takarékos, élhető otthonok építése és tiszta, zöld környezet valósulhat meg.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.