Energetikai autonómiára tör Sepsiszentgyörgy

„Megteremtjük Sepsiszentgyörgy energetikai autonómiáját” – jelentette be csütörtökön Antal Árpád. A város polgármestere elmondta, a gazdasági minisztérium tájékoztatta az önkormányzatot, hogy nyert a zöldenergia-termelésre benyújtott európai uniós pályázatuk.

A kilencmillió eurós támogatásból nagy területen fotovoltaikus napelemparkot telepítenek, írja a Kronika.ro. Az ebből nyert energiát bevezetik az országos hálózatba, és annak értékével kompenzálják a város energiafogyasztásra kiállított számláit. Antal Árpád abban bízik, hogy a szerződést még ebben az évben aláírják, a kivitelezésre másfél–két évet számítanak. Hosszú távon hatalmas megtakarítást jelent a városnak, mivel évi 500–800 ezer eurót tudnak megtakarítani, hiszen az önkormányzat fizeti a közvilágításra használt villanyenergiát, a közintézmények villanyszámláját. A napelempark kiépítését a konzultáns cég javasolta, bár az eredeti elképzelés szerint a közintézmények áramfogyasztását, a műemlék épületek megvilágítását és az utcai közvilágítást szerették volna napelemmel megoldani. A napelempark azonban a gazdasági versenyképességet növeli, a tervek szerint Előpatak felé, egy négyhektáros dombon állítanak fel napkollektorokat. Egyelőre a napelemek nem termelhetnek jövedelmet a városnak, mert ez esetben sokkal nagyobb lenne az önkormányzat önrésze. Öt év után azonban növelhető a park kapacitása, és akkor a napelemek több áramot is termelhetnek, mint amennyi a város szükséglete. Ez lenne az első ilyen típusú napelempark az országban, a számítások szerint nem lesznek magasak a fenntartási költségei.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.