Feltérképezik az ékszerteknősök élőhelyeit

A lengyel fauna védelmében feltérképezik a Lengyelországban szabadon engedett ékszerteknősök élőhelyeit, majd menhelyet létesítenek a leginkább inváziós (betolakodó) fajok között számon tartott kisállatoknak.

A Salamandra lengyel természetvédelmi egyesület az internethasználók segítségét kérte honlapján az Idegen fajok inváziójának nevezett akcióban, amelynek célja a hazai víztárolókban szabadon élő édesvízi teknősök számának meghatározása. A természetben megfigyelt példányokat a www.salamandra.org.pl/obcekampania.html címen egy kérdőív segítségével lehet bejelenteni. A vörösfülű ékszerteknősöket az özönfajokkal foglalkozó nemzetközi munkacsoport (ISSG) és a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a világ 100 legveszélyesebb inváziós állatfaja között tartja számon, így a hazai fajok védelmében az Európai Unió már 1997-ben betiltotta behozatalukat. A Salamandra egyesület adatai szerint 1994-1997 között közvetlenül az Egyesült Államokból közel 450 ezer példányt hozattak be Lengyelországba. Az utóbbi években pedig fokozatosan nő a hazai víztárolókba kiengedett hobbiállatok száma, ami veszélyezteti a biológiai egyensúly fennmaradását. Lengyelországban több állatfaj között az ékszerteknősöket is csak külön engedéllyel lehet tartani, illetve tenyészteni. Aki nem akadályozza meg a kisállat szökését, pénzbírsággal vagy szabadságvesztéssel is büntethető.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.