Energiacsúcstalálkozót tartanak ma Budapesten

Az energiabiztonságról tartanak ma nemzetközi csúcstalálkozót Budapesten.

A visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország) kormányfői Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Bosznia és Hercegovina, valamint Románia és Bulgária vezetőivel együtt tanácskoznak a lehetséges alternatív energiaforrásokról, útvonalakról. A részt vevő országoknak kevés a saját energiaforrásuk, és egymásra vannak utalva. Közös törekvésük – és ezért is tartják az értekezletet -, hogy minél rövidebb időn belül újabb szállítási útvonalakat alakítsanak ki.

Az energiabiztonsági kérdések mellett várhatóan szót ejtenek az EU2020 uniós versenyképességi stratégiáról, és kétoldalú megbeszélésekre is lesz lehetőség.
A találkozón, amely a visegrádi négyek soros magyar elnökségének egyik kezdeményezése, az Egyesült Államok és a Nemzetközi Energiaügynökség képviselője is jelen lesz.
Az energiacsúcs, továbbá az azt követő kétnapos Duna-csúcstalálkozó miatt közlekedési dugók alakulhatnak ki Budapest belvárosában, és időszakos útlezárásokra kell számítani a Ferihegyi repülőtérre vezető útvonalon. Szerda reggeltől csütörtökön 20 óráig lezárják a Kossuth Lajos tér teljes területét, kedd estétől péntek estig a pesti alsó rakpartot a Közraktár utca és a Dráva utca között.

Ajánlott tartalom

Kevesebb üzemanyagot használtunk az elmúlt hónapokban Magyarországon

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.