Kétszázmilliós természetvédelmi beruházás Hajdú-Biharban

A Hajdú-Bihar megyei Bakonszeg térségében mintegy 200 millió forintból újul meg a helyi víztározó és a hozzá tartozó, védett fajoknak otthont adó természetvédelmi terület – közölte Bara Sándor, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (TIKÖVIZIG) igazgatója szerdai debreceni sajtótájékoztatóján.

A májusban induló kivitelezési munkák során biztosítják a Bakonszeg melletti, NATURA 2000-es különleges madárvédelmi terület megfelelő vízellátását, a növényzet megfelelő arányát, továbbá felújítják a műtárgyakat és költőszigeteket alakítanak ki – ismertette az igazgató.
A terület hat védett halfaj és hat fokozottan védett madárfaj élőhelye.
Az igazgató közlése szerint a kétfordulós KEOP pályázat kétéves, összesen nyolcmillió forintos előkészítő munkáján vannak túl. A második forduló sikeressége esetén nemcsak a vízmennyiség növelése, hanem a vízminőség javítása is megtörténik. Ezt részben a növényzet arányainak megváltoztatásával, részben pedig olyan műtárgyak – egy ökofolyosó és egy úgynevezett élőlénylépcső – építésével érnék el, amelyek biztosítják a víz és az élőlények szabad mozgását.

Gyarmathy István, a projektben résztvevő Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) igazgatóhelyettese elmondta: a jelenleg 130 hektáros természetvédelmi területet 150 hektárra fogják növelni, és folyamatosan biztosítják a terület ideális, 1,6 millió köbméteres vízigényét.”A TIKÖVIZIG-gel közösen végigvitt mintaprojektünk 2012-re fejeződik be. A beruházás egyedülálló abban az értelemben, hogy az kizárólag környezetvédelmi indíttatású, az ár- és belvízvédelmi szempontok végig másodlagosak maradnak” – mondta Gyarmathy István.

Ajánlott tartalom

Fát ültettek a ferencvárosi labdarúgók a Budakeszi Vadasparkban

Környezetvédelmi akció keretében fa- és cserjeültetésen vettek részt csütörtökön a Ferencváros labdarúgói - Botka Endre, Dibusz Dénes és Varga Barnabás -, a klub utánpótláskorú játékosai, illetve a kezdeményező cég több képviselője a Budakeszi Vadasparkban.