Energiatakarékos a közvilágítás Sümegen

Korszerűsítették a közvilágítási rendszert Sümegen. A Veszprém megyei város összes utcai lámpája energiatakarékos fényforrással világít a több mint 36 millió forintos beruházásnak köszönhetően.

Rátosi Ferenc (független), Sümeg polgármestere az MTI-nek kedden azt mondta, a város évente 5,5 millió forintot megtakarít azzal, hogy a mintegy ezer utcai lámpáját LED- vagy fémhalogén-technológiát alkalmazó berendezésre cserélte. Az öt hónap alatt elvégzett beruházás teljes költségének 20 százalékát az önkormányzat vissza nem térítendő európai uniós pályázati támogatásból finanszírozta. Az önerőhöz szükséges hitelt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) biztosította. Az új közvilágítással a város energiafelhasználása 59 százalékkal csökken. A most kiépített intelligens lámparendszer önszabályozó, a fényerősség változik az éjszakai és a hajnali fényviszonyoknak megfelelően. Az önkormányzat további költségcsökkentő beruházásokat szeretne megvalósítani. A 150 millió forint összértékű pályázati források segítségével napelemes rendszerek telepítését tervezik az összes önkormányzati ingatlanra, így lényegesen csökkenthetik majd a működési költségeket – mondta Rátosi Ferenc.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.