Építőipari szövetségek: ne vegyék napirendre a klímatörvényt!

A Magyar Téglás Szövetség és a Magyar Üvegipari Szövetség azt kéri a Országgyűléstől, hogy a 2010. február 22-i utolsó ülésén már ne vegye napirendre a klímatörvény tárgyalását.

A két szakmai szövetség az MTI-hez pénteken juttatta el az Országgyűléshez írt nyílt levelüket, amelyben kifejtik: azt tapasztalták, hogy a törvénytervezet előkészítése során a társadalmi és szakmai egyeztetés hiányos volt. A javaslat kidolgozása során nem készültek hatástanulmányok, ezért a kitűzött célok megalapozatlanok, ezek elérésének módja nem ismert, így a törvényjavaslat nagyfokú bizonytalanságot hordoz magában.

A parlament előtt lévő törvényjavaslatot több szakmai szervezet is kifogásolja. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szerint súlyosan veszélyezteti a magyar ipar teljesítőképességét és versenyképességét a tervezett klímatörvény, mely a széndioxid-kibocsátás irreális mértékű csökkentését írná elő. A szervezetek csütörtökön közös nyilatkozatot juttattak el a parlamenti döntéshozókhoz annak érdekében, hogy a nemzetgazdasági összefüggések és következmények ismeretében felelős, megalapozott döntés szülessen ebben a kérdésben.

Az Országgyűlés kedden lefolytatta a klímatörvény általános vitáját. A négy párt egyetértésével az éghajlat védelméről benyújtott törvényjavaslatot a szocialisták, a Fidesz és a KDNP is támogatja, azonban az SZDSZ frakció többsége nem fogadja el. Az előterjesztéshez négy módosító indítvány érkezett, ami kérdésessé teszi a javaslat jövő hét hétfői elfogadását.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.