Épül a világ első függőleges erdeje

A különféle élő falak, zöld szerkezetek nem jelentenek különösebb újdonságot, az olasz Stefano Boeri tervezte milánói toronyház azonban kétségkívül egészen új kategóriát képvisel majd a műfajban.

A Bosco Verticale, azaz függőleges erdő névre keresztelt 27 emeletes épületpáros tagjai tulajdonképpen egy fás liget és egy toronyház hibridjének tekinthetők írja a hg.hu. A neves olasz építész, akadémikus és a Domus építészeti és designmagazin korábbi főszerkesztőjének nevéhez fűződő koncepció ráadásul nemcsak elméletben létezik, az építési munkák már folyamatban vannak, jelenleg a 7. emeletnél tartanak a munkák – a Financial Times egyenesen a világ legizgalmasabb épülő tornyának nevezte a létesítményt. Ha megépülnek a házak, kétségkívül ez lesz a világ első mesterséges, függőleges erdeje! A buja növényzet építészeti elemmé való transzformálásának számos előnye van: a zöld takaró megszűri a levegőt (Milánó Európa legszennyezettebb városai közé tartozik), ráadásul a lombtakaró kellemes mikroklímát teremt, és igencsak jelentős mértékben segít takarékoskodni az energiával is. A fák nedvesebbé teszik a levegőt, oxigént termelnek és felveszik a szén-dioxidot, ráadásul felfogják a napsugárzást és még a zajhatást is csökkentik.

az épület
A fákat a lakások előtt kialakított erkélyeken ültetik el: nyáron a dús lombkorona árnyékos sátor, míg télen a csupasz ágak beengedik a napsugarakat. Az öntözést a lakásokban keletkező szürke szennyvízzel oldják majd meg. A zöld növényzet mellett a napsugárzás energiáját is hasznosítják majd, tovább javítva a ház energetikai mutatóit. A Bosco Verticale egyfajta építészeti válasznak tekinthető korunk városi problémáira, a városi életforma terjedésére és a természetes környezet visszaszorulására. Az építész kiszámította: ha nem egymásra tornyozva épülnének meg az apartmanok, akkor azok 50 000 négyzetméter területet foglalnának el a természetből. A koncepció része egy átfogó tervnek: a BioMilano képében a szakember egy széles zöldsávot valósítana meg a város körül, amely 60 elhagyatott, jelenleg a város külterületére eső farmot is magába foglalna – utóbbiakba közösségi használattal lehelnének új életet.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.