Tízből hat amerikai küzd súlyfelesleggel

A Gallup-Healthways Well-Being Index felmérése szerint évek óta első alkalommal haladja meg a normál testsúlyú amerikaiak aránya a túlsúlyosakét, igaz, a lakosság negyede még így is súlyosan elhízott.

A Gallup és a Healthways 90 ezer, véletlenszerűen kiválasztott 18 évesnél idősebb állampolgár megkérdezésével rendszeresen készít egészségügyi indexet. A válaszadóktól önbevallás alapján kérik le magassági és testsúly adataikat, amelyek alapján BMI indexet számolnak. A testtömeg indexek alapján minősítik az egyes válaszadók normál testsúlyúnak (18,5 – 24,9 pont között), túlsúlyosnak (25 – 29,9 pont között) vagy elhízottnak (30 pont fölött). Az ez év nyarán készült lekérdezés szerint pozitív eredmény, hogy három év óta először nem csak megközelíti, de meg is haladja a normál súlyúak aránya a túlsúlyosakét. Előbbiek a lakosság 36,6, utóbbiak 35,8 százalékát teszik ki. Bár az adat bíztató, meg kell jegyezni, hogy a bekért adatok szerint a lakosság 25,8 százaléka minősül elhízottnak, és a súlyfelesleggel élők aránya a teljes lakosságon belül meghaladja a hatvan százalékot.

 
Az index szerint az afroamerikai lakosság körében a legnagyobb (35,4%) az elhízottak aránya, a spanyolajkúak körében 27, a fehér bőrű lakosságnál 25, az ázsiaiak esetében 11,5 százalék. Az életkor tekintetében az idősebbektől a fiatalabbak felé haladva csökken a súlyosan túlsúlyosak aránya. Az életkor mellett hasonló összefüggést találtak a jövedelemszinttel is: magasabb jövedelem mellett alacsonyabb az elhízási arány.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.