Az Európai Unió Energiaszabályozók Együttműködési Ügynökségének kiemelkedően fontos szerepe van abban, hogy 2014-re kiépüljön az uniós belső energiapiac - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön az MTI-nek.

Európai uniós energiaipari ügynökség alakult

Az Európai Unió Energiaszabályozók Együttműködési Ügynökségének kiemelkedően fontos szerepe van abban, hogy 2014-re kiépüljön az uniós belső energiapiac – mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön az MTI-nek.

Az Európai Unió legújabb szervezetét, az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynökségét csütörtökön adták át Ljubljanában, az ünnepélyes megnyitón Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a soros tanácsi elnökség képviseletében részt vett. A nemzeti fejlesztési miniszter úgy értékelte, hogy a belső energiapiac kiépítéséhez szükség van a nemzeti szabályozó hatóságok közötti együttműködési fórum megteremtésére, az ügynökség szükséges, de nem elégséges feltétele a  belső piac kialakításának. A szervezet létrehozása olyan lépés, amely több ponton is magában hordozza annak a lehetőségét, hogy európai szinten szabályozzák a feladatokat. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint az Európai Parlament és a Tanács hívta életre az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynökségét, részben az ERGEG (European Regulators’ Group for Electricity and Gas) utódjául. Az ERGEG a nemzeti energiahatóságokat tömörítette, tagja volt a Magyar Energia Hivatal is.

A minisztérium közleményében ismerteti: az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynökségének elsődleges feladata a nemzeti szabályozó hatóságok – az általuk alapvetően nemzeti szinten ellátott – szabályozási feladatainak közösségi szintű támogatása, valamint szükség esetén e tevékenységek összehangolása. A szervezet  jelentős feladatokat és jogosítványokat kapott a határkeresztező infrastruktúrához való hozzáférés tekintetében, illetve az átviteli rendszerirányítók működésének összehangolásában is. Az ügynökség jogosult az átviteli rendszerüzemeltetők, a nemzeti szabályozó hatóságok és az Európai Unió legfontosabb intézményei számára véleményeket és ajánlásokat megfogalmazni. Lehetősége van egyedi esetekben kötelező erejű határozatokat hozni, illetve keretjellegű – nem kötelező érvényű – iránymutatásokat benyújtani az Európai Bizottságnak. Fellegi Tamás miniszter az ügynökség megnyitása előtt Ljubljanában kétoldalú energetikai tárgyalásokat folytatott Darja Radic szlovén gazdasági miniszterrel.

Fellegi Tamás az MTI-nek beszámolt arról, hogy a találkozón megvitatták a két ország stratégiai együttműködési lehetőségét az energia területén. Megállapodtak konkrét feladatokban, konkrét lépésekben. Példaként említette a miniszter, hogy Budapesten hamarosan összehívják a magyar-szlovén energetikai munkacsoportot, amely az együttműködés kereteit meghatározza. A két ország fontosnak tartja, hogy a függőben lévő két nagy energiahálózatot minél hamarabb összekapcsolják – hangsúlyozta Fellegi Tamás. A nagyfeszültségű elektromos távvezeték összekapcsolásának a két ország határán magyar részről már nincs akadálya, a késésben lévő szlovének vállalták, hogy felgyorsítják a folyamatot. Magyarország pedig megvizsgálja annak a lehetőségét, hogyan lehet a két ország gázellátását biztosító infrastruktúrát összekapcsolni, a hiányzó elemet megépíteni – mondta Fellegi Tamás.

Ajánlott tartalom

Kevesebb üzemanyagot használtunk az elmúlt hónapokban Magyarországon

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.