Évi 1,2 milliárd forintos támogatás méhészeknek

Évi mintegy 1,2 milliárd forintos uniós forrásra pályázhatnak 2013-ig a méhészek a Magyar Méhészeti Nemzeti Program keretében.

A vidékfejlesztési tárca közleményében ismerteti: a január 26-tól hatályos rendeletmódosításnak köszönhetően a termelők támogatást kaphatnak régiós rendezvények szervezésére és rendezésére, szaktanácsadó-hálózat működtetésére, bemutató méhészetek látogatására, méz kinyeréséhez szükséges eszközök beszerzésének támogatására, varroa atka elleni gyógyszeres védekezésre, kaptárak, méhészeti felszerelések azonosítási rendszerének fejlesztésére, méhcsaládok számának szinten tartására, továbbá kutatási programokra. A korábbi jogszabálytól eltérően a kaptárak mozgatásához szükséges daru beszerzéséhez 2.000 eurós támogatás igényelhető, szemben az eddigi 1.200 eurós összeggel. Változás az is, hogy a támogatási jogosultsághoz a méhésznek legalább 80 méhcsaláddal kell rendelkeznie a korábbi 30 helyett.

A támogatási jogosultságot az eddigi állatorvosi igazolás helyett a Tenyészet Információs Rendszer (TIR) adatbázisában szereplő méhcsaládok száma alapján határozzák meg már a 2012 szeptemberétől 2013. augusztus 31-ig tartó III. támogatási időszakban. Pontosították azt is, hogy támogatás kizárólag új pergető, fedelezőgép, illetve mézszivattyú beszerzéséhez vehető igénybe. A varroa atka elleni gyógyszeres védekezéshez továbbra is lehet támogatást igénybe venni. Újdonság azonban, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a külön jogszabályban előírt méhegészségügyi kiskönyv alapján is ellenőrizheti a méhészeket az eddigi gyógyszer-csomagolóanyag megőrzési kötelezettségen felül. Változás az is, hogy már nemcsak répacukor méhészeti felhasználására kérhető támogatás, mert a termelők újabban magyar gyártású nádcukorral is találkozhatnak az üzletek polcain. A tárca szerint a magas, 90-95 százalékos kihasználtság a támogatás elismertségét jelzi; a program jelentősen hozzájárul a minőségi magyar méz exportjának sikeréhez. A Vidékfejlesztési Minisztérium a 2011-es ellenőrzések tapasztalatai alapján módosította a rendeletet.

Ajánlott tartalom

Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért - tájékoztatott Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken.