Ezernyi zebrát “áldoznak” éhes oroszlánoknak Kenyában

Közel négyezer zebrával és háromezer gnúval akar segíteni az éhező oroszlánokon és más ragadozókon a kenyai vadvédelmi hatóság (KWS) az Amboseli nemzeti parkban – jelentették be szerdán.

A patások összeterelését már meg is kezdték, helikopterek segítségével előbb egy karámba terelik, majd teherautókkal szállítják át őket az Amboselibe – ismertette a terveket a KWS egyik szóvivője. Ez lesz az eddig legnagyobb állat-áttelepítési akció az afrikai kontinensen.
A tanzániai határ közelében fekvő Amboseli vidékén élő oroszlánok és hiénák az utóbbi hónapokban egyre többször vetették rá magukat az ott élő maszájok állataira, elsősorban marháira. “Ezzel a lépéssel megóvjuk az Amboseli ökoszisztémáját” – mondta Charles Musyoki, a KWS szakértője.

A nemzeti parkot tavaly különösen sújtotta a szárazság, az ott élő zebrák, zsiráfok, antilopok és egyéb növényevők más vidékekre vándoroltak, vagy elpusztultak, mert a kiszikkadt legelőkön nem találtak több élelmet. A parkba érkező turistáknak pedig a Kilimandzsáróra nyíló páratlan kilátás mellett az állattetemek elkeserítő látványával is szembesülniük kellett.
Az állatok “motorizált”, mintegy 270 millió forintnak megfelelő összeget felemésztő vándorlásának köszönhetően február végére helyreállhat a növényevők és a húsevők közötti egyensúly. Ezzel együtt az aszály által szintén sújtott marhapásztoroknak kevesebb okuk lesz félni a vadászó oroszlánoktól, és kisebb lesz a veszélye annak is, hogy a pásztorok bosszúból végeznének az oroszlánokkal.

Ajánlott tartalom

Zöld színnel a fenntarthatóságért és a tudatosabb döntésekért

Egyedi zöld színt vezet be termékein a kulacsokat és Microdrinkeket forgalmazó Waterdrop vállalat. A feltűnő, élénk színnel a vállalat kifejezi elköteleződését a környezetvédelem és fenntarthatóság mellett, és egyben szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatosabb életmód fontosságára, és a választás lehetőségére.