Ezért fontos az energiatakarékosság – 143 milliárd tartozás a számlákon

Több mint 3 millió lakossági energiaszámlán 143 milliárd forintot meghaladó díjhátralék van – közölte Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter Mesterházy Attila és Józsa István szocialista országgyűlési képviselők írásbeli kérdésére.

Az országgyűlés honlapján csütörtökön közzétett válaszból kiderül, hogy a Magyar Energia Hivatal 2012. május 31-ei állapotot tükröző, tájékoztató jellegű adatai alapján 1,7 millió lakossági villanyszámlán 46,5 milliárd forint díjhátralékot tartanak nyilván. Valamivel kevesebb, csaknem 986 ezer lakossági gázszámlán van 70,5 milliárd forint hátralék, és több mint 316 ezer lakossági távhőszámla esetében nem fizettek ki 26 milliárd forintot. Az adatokból kitűnik, hogy 248 ezren 91–180 nap, 229 ezren 181–360 nap közötti, 506 ezren pedig 361 napon túli tartozást halmoztak fel, 12 milliárd, 14 milliárd és 36 milliárd forint értékben. A kikapcsolt lakossági fogyasztók száma a villamos energia területén megközelíti a 37 ezret, földgáznál a 102 ezret, távhő esetében a 2400-at. Válaszában a miniszter felhívja a figyelmet arra, hogy az egyes szolgáltatók nyilvántartási rendszerei különbözőek, egyes adatszolgáltatói nyilvántartásokban az a fogyasztó, akinek régebbi tartozása van, a korábbi kategóriában is megjelenhet.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.