Fagyos éjszaka jöhet

Hideg hajnalok következnek, pénteken akár az eddigi hidegrekord közelébe csökkenhetnek a hőmérsékletek.

Pongrác, Szervác, Bonifác napja – azaz a fagyosszentek még bő egy hét múlva lesznek, az időjárás azonban alaposan megtréfálta a kertészkedőket: ezekben a napokban ugyanis a szélvédett területeken helyenként még 2 méteres magasságban is fagyhat, melyet a zsenge növények igencsak megviselhetnek. korábban elültetett palánták, a sárgabarackfák és a cseresznyefák termése is megsínyli a hideget, érdemes lesz tehát odafigyelni a fagy elleni védekezésre.

 
Az 1938-as, május ötödikei szombathelyi hidegrekord tudomásunk szerint ugyan nem dőlt meg, de péntek reggel jó eséllyel dőlhet rekord: ezen a napon 1999-ben Zabarban -1.9 fokot mért az OMSZ műszere, míg holnap a derült, szélcsendes völgyekben szintén -2 fok közelébe csökkenhetnek a hőmérsékletek. mai napon északkeleten egy hidegcsepp közelít meg minket – a magasabb északkeleti hegyekben akár hódarazápor is eshet – de holnaptól már emelkedni kezdenek a nappali hőmérsékletek, vasárnap és hétfőn pedig már újra az ilyenkor megszokott értékeket mérhetünk.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.