Felejtse el a műanyag hőszigetelést, ajánlják német fakutatók

A közeljövő szigetelőanyagainak egyszerre kell rendkívül hatékonynak és környezetbarátnak lenniük. A német Fraunhofer Intézet által kifejlesztett fahab hosszú távon leválthatja a kőolaj alapú műanyagokat.

Az épületek homlokzati szigeteléséhez manapság túlnyomórészt polisztirol lemezeket használnak, mert hatékonyan megakadályozzák a falakon keresztül történő hővesztést, illetve egyszerűen előállíthatók és olcsók. Ám mivel alapanyaguk a kőolaj, az egész eljárás kevéssé nevezhető fenntarthatónak, és érdemes figyelembe venni azt a korszakot is, amikor már gazdaságtalanul drága lesz kitermelni a fogyatkozó olajat. Ezért foglalkozik mind több kutatás a megújuló forrásokból készíthető anyagokkal.

A német Fraunhofer Társaság Wilhelm Klauditz Faipari Kutatóintézete (WKI) ígéretes eljárás kifejlesztésén dolgozik, amellyel fából készítenének habosított lapokat. „Termékünk ugyanúgy használható, mint a hagyományos műanyag hablemezek, ám ez teljes mértékben természetes anyag, amelyet megújuló nyersanyagból állítottunk elő” – nyilatkozta Volker Thole professzor. Kutatócsoportja először is olyan finomra őrölte a fahasábokat, hogy anyaguk masszává alakult a faanyag. Ehhez a későbbi megkeményedés érdekében különféle természetes eredetű adalékot kevertek, majd a keveréket gázzal habosították.

A fahablemezek előállítására ezzel párhuzamosan egy másik módszert is teszteltek. Az eljárás leginkább ahhoz hasonlított, mint amikor a sütőporral kevert tésztamassza a sütés folyamán „levegősre” emelkedik meg a nedvesség hatására benne képződő gázbuborékoktól.

A fa alapú hőszigetelő anyagok nem újak, de a jelenleg kapható termékek számos hátránnyal indulnak a versenyben a műanyagokhoz képest. A farostokból készült hagyományos szigetelő lapok szálai idővel rezgés hatására széttöredeznek, vagyis a lemez kevésbé formatartó a műanyaghoz képest. A hőingadozás és a nedvesség miatt az aljzatba lefektetett farost alapú szigetelő lapok süllyedésnek indulhatnak, amitől csökken a hővisszatartó képességük.

Ezzel szemben a WKI-ban kifejlesztett fahab éppoly kiváló, mint a polisztirol. „Termékünket alávetettük a szigetelőanyagokra vonatkozó szabványvizsgálatoknak. Az eredmények szerint a fahabnak kiváló a hőszigetelő képessége, és a mechanikai értékek mellett higrikus paraméterei is jók, azaz kellően ellenállnak a nedvesedésnek” – mondta Volker Thole.

A kutatócsoport jelenleg azt teszteli, mely fafajták volnának a legmegfelelőbbek a fahabkészítéshez, és hogy a terméket hogyan lehetne nagyüzemi körülmények között gyártani. Az új fahab előtt nemcsak az épületszigetelésben van nagy jövő, hanem a csomagolástechnikában is, hiszen kiválthatná a szintén kőolaj alapú polisztirént, amelybe többek között a törékeny-sérülékeny háztartási elektronikai eszközöket burkolják.

forrás: origo.hu

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.