Felfüggesztett fogház a madárcsempésznek

Jogerősen tíz hónap felfüggesztett fogházbüntetésre ítélt a másodfokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság egy román állampolgárt, akinek hússzállító teherautójában mintegy tízezer védett madár tetemére találtak a nagylaki határrendészek.

Cseh Attila, a bíróság elnökhelyettes szóvivője szerint ezzel a bíróság megváltoztatta az első fokon eljáró Makói Városi Bíróság ítéletét. A Makói Városi Bíróság november 7-én természetkárosítás bűntettében bűnösnek mondta ki a vádlottat, ezért tíz hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélte. A vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. A Csongrád Megyei Bíróság másodfokú tanácsa mai ítéletében megállapította, hogy az első fokú bíróság által kiszabott büntetés arányos, enyhítése nem indokolt. A vádlott egészségi állapotára és kiskorú gyermekeire figyelemmel azonban úgy ítélte meg, hogy a szabadságvesztés büntetés céljai annak végrehajtása nélkül is elérhetők, így az első fokú bíróság által kiszabott büntetés végrehajtását felfüggesztette. A román férfi teherautójával november 4-én a nagylaki átkelőnél jelentkezett belépésre. A járművet vizsgáló rendőröknek feltűnt, hogy a rakomány egy részének csomagolása különbözik a szállított hentesáruétól. A határrendészek mintegy tízezer védett madár tetemét találták meg, a szállítmány együttes eszmei értéke több mint százmillió forint volt. Bránya Krisztián, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatóságának természetvédelmi őrkerület-vezetője elmondta, a madarak között a legtöbb mezei pacsirta volt. A tetemek között akadt még kalandrapacsirta, rozsdástorkú pityer, kékbegy, tengelic, fenyőrigó, léprigó, nádi sármány és barázdabillegető. A kartondobozokba és nejlonzacskóba csomagolt védett madarakat néhány nappal korábban ejthették el sörétes puskával.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.