Képmutató az EU klímaváltozás elleni küzdelme

A világ legnagyobb közbankja, az Európai Beruházási Bank az elmúlt négy évben megduplázta a fosszilis energiahordozókhoz kapcsolódó hiteleinek összegét. Az energiaszektor támogatásának csak 5%-a került az energiahatékonysági beruházásokra, miközben a bank folyamatosan finanszíroz szénerőműveket.

A Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat múlt héten nyilvánosságra hozott kutatásából kiderül, hogy az Európai Beruházási Bank (EIB) 2007 és 2010 közötti időszakban 2,8 milliárd euróról 5 milliárd euróra növelte a fosszilis energiahordozókhoz kapcsolódó hiteleinek összegét. Az EIB-nek, mint az Európai Unió „házi“ bankjának elsődleges célja, hogy az EU céljainak megvalósulását támogassa. Ezen célok közé tartozik a CO2 kibocsátás 20%-os csökkentése 2020-ig, valamint 80-95%-os csökkentése 2050-ig (az 1990-es bázisévhez viszonyítva). A 72 milliárd euro felett diszponáló intézménynek, mint a világ legnagyobb közbankjának a portfóliójában az energiahordozókkal kapcsolatos hitelezés a második legmagasabb tételt képezi. A vizsgált négy évben az energiaszektornak nyújtott hitelek között a fosszilis energiahordozók képviselik a legmagasabb arányt 16 milliárd euróval, miközben ugyanebben az időszakban a megújulókkal kapcsolatosan mindössze 13 milliárd eurós összeget találunk. (A Bankfigyelő által alkalmazott módszer-(a projektek kategorizálása terén- eltér attól, amit az EIB használ. Részletek a tanulmány 29. oldalán)
Piotr Trzaskowski, a Bankfigyelő energiaügyi koordinátora szerint: “A kutatás rávilágít arra, hogy az EU klímaváltozás elleni küzdelme mennyire képmutató. Miközben magát a klímaváltozás elleni harc legnagyobb szereplőjének állítja be, a céljait támogató közbank milliárdokat juttat olyan infrastrukturális beruházásokra, melyek akár 40-50 éves fosszilis függőségbe vezetnek országokat. Miközben a bank láthatóan előrelép a megújuló energiahordozókkal kapcsolatos hitelezései terén, mindezt elhomályosítja az a jelentős mértékű finanszírozás, mely fosszilis energiahordozók felé áramlik.”

A kutatás alapján az energiaszektor támogatásának mindössze 5%-a került az energiahatékonysági beruházásokra, miközben a bank folyamatosan finanszíroz szénerőműveket. Ezek között nem csak meglévő létesítmények, hanem teljesen új beruházások is vannak, mint például Németországban, vagy Szlovéniában. Az új tagországok esetében a többségében fosszilis energiahordozókhoz kapcsolódó projektek támogatásával az EIB a jelenlegi, fenntarthatatlan rendszerek megmaradását segíti elő. “Elengedhetetlen, hogy az EIB mielőbb felülvizsgálja saját, energiával kapcsolatos belső politikáját, melyet a klímakutatások eredményeinek és az EU 2050-re megfogalmazott céljainak kell alárendelni” –mondta el Anna Roggenbuck, a Bankfigyelő EIB koordinátora. “A banknak azonnal fel kell hagynia a szénhez kapcsolódó projektek finanszírozásával, valamint ki kell dolgoznia és mielőbb végre kell hajtania a többi fosszilis energiahordozó finanszírozásának megszüntetését. Ezzel egy időben a forrásokat át kell vezetni az energiahatékonyság és megújuló energiaforrások irányába”.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.