Fenntartható növényvédőszer-használat a gyártók javaslatai alapján?

A növényvédő szerek fokozott használatában érdekelt cégek képviselőivel, más érintett feleket nem meghívva, egyeztetett a Vidékfejlesztési Minisztérium a fenntartható növényvédelemről szóló Nemzeti Cselekvési Tervről, amelynek célja éppen ezeknek a vegyszereknek a csökkentése kellene, hogy legyen.

Az EU előírásai szerint 2012 decemberéig minden tagállamnak Nemzeti Cselekvési Tervet kell készítenie a növényvédő szerek fenntartható használatáról. Az EU erről szóló, 2009/128/EK számú irányelvének célja, hogy a növényvédelem során minél kisebb legyen a környezet károsodásának, valamint a felhasználók és a fogyasztók megbetegedésének kockázata. Az irányelv előírja, hogy ennek érdekében mérhető célokat kell kitűznie és intézkedéseket kidolgoznia minden tagállamnak. A Levegő Munkacsoport már az irányelv 2009-es megszületése előtt szerette volna elérni, hogy hazánk elkészítsen egy cselekvési tervet. Az irányelv szerint a tervet valamennyi érintett bevonásával kell előkészíteni. Ennek megfelelően a civil szervezet többször jelezte, hogy részt kíván venni az előkészítő munkában, sőt konkrét javaslatokat is készített, ám érdemi választ nem kapott a felvetéseire. A Nemzeti Cselekvési Terv szerepelt a Növényvédelmi Bizottság (NB) 2011. szeptember 1-jei ülésének napirendjén.

 

Az NB elvben csupán a hatósági növényvédelmi feladatok technikai részleteinek megvitatására hivatott, állami szereplőkből és növényvédőszer-gyártók és -importálók, valamint a Növényvédelmi Kamara képviselőiből álló testület. A bizottság létrehozása egybeesett a Növényvédőszer Engedélyezési Egyeztető Tanács (NEET) felfüggesztésével, amelynek tagjai között a fentiek mellett helyet kaptak a környezetvédő civil szervezetek képviselői is. A Levegő Munkacsoport attól tart, hogy a civilek kizárása a munkából azzal járhat, hogy a cselekvési tervben a környezet- és egészségvédelmi szempontok háttérbe szorulnak a növényvédőszer-ipar érdekeivel szemben. A hatékony és szigorú cselekvési terv szükségességét elsősorban az indokolja, hogy az élelmiszerek tekintélyes részében található vegyszermaradék és az ivóvízbázisokba is bejutnak. A Levegő Munkacsoport saját mérései során is többször talált határérték felett szennyezett zöldséget, gyümölcsöt és ivóvizet. A civilek véleménye szerint a cselekvési terv előkészítésébe haladéktalanul be kell vonni az élelmiszer-forgalmazók, az ivóvíz-szolgáltatók, valamint az egészségügyi és környezetvédő civil szervezetek képviselőit is.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.