Fény- és hangjelenségeket tapasztaltak az égbolton Miskolcon és környékén

Különös hang- és fényjelenségeket tapasztaltak vasárnap éjszaka azok, akik feltekintettek az égboltra Észak-Magyarország egyes részein, illetve Szlovákiában; katasztrófavédelmi szakemberek szerint meteorit jelenséget láthattak a térségben élők.

Rétközi Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője az MTI-nek hétfőn azt mondta: Kassától Záhonyig több településen is láthatták az ismétlődő fény- és hangjelenségeket, de elsősorban Ózd, Kazincbarcika, Miskolc, Putnok, valamint Encs térségéből érkezett bejelentés a történtekről.
Az ügyet a katasztrófavédelem szakemberei vizsgálják – közölte Rétközi Ferenc, hozzátéve, hogy az információk alapján – amelyet szlovákiai kollégáiktól kaptak – meteorit jelenséget láthattak a térségben élők.

Az MTI-nek nyilatkozó egyik szemtanú elmondása szerint a fényjelenség szinte bevilágította a szobát, miközben ő tévézett, majd durranásszerű hang hallatszott. Mivel nem tudott magyarázatot találni a történtekre, kiment a lakásból, ekkor vette észre az égbolton a világító fehér színű fényt, amelynek alakja csóvaszerű volt. A durranásos hangot még egyszer lehetett hallani, de az sokkal gyengébb, halkabb volt, mint az előző – tette hozzá.
Csillagászati meghatározás szerint meteornak azokat a jelenségeket nevezik, amelyek akkor játszódnak le, amikor egy test kozmikus sebességgel behatol a Föld légterébe. Ilyennek tekinthetők azok az interplanetáris térben keringő kisebb tömegű testek, porszemek is, amelyek közül a meteorjelenséget előidézők kikerülnek.

A meteorok többsége 0,1-10 milliméteres, de ennél kisebbek, és lényegesen nagyobbak is szép számmal előfordulnak. Az 1 milliméter átmérőjű meteor már igen fényes jelenséget idéz elő a légkörbe való behatolásakor.
A jelenség abban áll, hogy az égbolt valamely részén hirtelen feltűnik egy fényes pont, amely a másodperc törtrésze vagy 1-2 másodperc alatt rövidebb-hosszabb ívet fut be az égen, hogy azután ugyanolyan hirtelen eltűnjön.
A nagy sebességgel közeledő meteorok légkörbe lépésekor, a levegőmolekulákkal való ütközések során, az átalakuló mozgási energiának csupán 1 százaléka gerjeszti és ionizálja a felső légkör molekuláit, amelynek  hatására a fényjelenség fellép.

A meteoritok a meteorok földre hullott darabjai. A meteoritok révén naponta mintegy tízezer tonna anyag hullik a Föld felszínére, ami egyenletesen elosztva négyzetkilométerenként évi egy-két kilogrammnyi anyagot jelent.

Ajánlott tartalom

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegességet érjen el, a gépjárművek teljes kibocsátásmentessége irányában kitűzött cél dicséretes, de az uniónak biztosítania kell, hogy ez ne kerüljön túl sokba polgárainak, és ne menjen ipari szuverenitásának rovására - hívta fel a figyelmet hétfőn közzétett jelentésében az Európai Számvevőszék.