Környezetvédelmi pályázatokra 10 milliárd forint jut

Az ésszerűbb nyersanyag és energiafelhasználás, valamint a keletkező hulladékok minél nagyobb mértékű hasznosítására mintegy 10 milliárd forint európai uniós pályázati forrás áll rendelkezésre az idén – közölte a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG) Zrt. kedden az MTI-vel.

A környezetközpontú és hulladékhasznosítási technológia fejlesztési célokat szolgáló európai uniós pályázatokat március 1-jétől nyújthatják be a vállalatok.
A “Környezetközpontú technológia fejlesztés” támogatási konstrukció célja, hogy a vállalkozások technológiai fejlesztéseikkel közvetlenül csökkentsék a környezeti terhelést, a hulladéktermelés és az egyéb káros kibocsátások mennyiségét, valamint veszélyességét.
Az igényelhető támogatás összege legalább 5 millió, legfeljebb 125 millió forint. A pályázat meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg a Gazdaságfejlesztési Operatív Programban (GOP) 2 milliárd forint, míg a Közép-magyarországi Operatív Programban (KMOP) 840 millió forint.

A “Hulladékhasznosítási célú technológia fejlesztés” pályázat célja a hulladék energetikai hasznosításának elősegítése.
Az igényelhető támogatás összege legalább 25 millió forint és  elérheti akár az 1 milliárd forintot, míg a KMOP-ban a 200 millió forintot.
A pályázat meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg a GOP esetében 6 milliárd forint, míg a KMOP-nál 840 millió forint.
A pályázati lehetőség nagyvállalatok részére is elérhető, de az értékelés során a kis- és középvállalatok előnyt élveznek, a kiírásokra beérkező pályázatokat júniusig értékelik – közölte a MAG Zrt.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.