Földrengés volt Oroszlányban

8 óra 6 perckor kisebb, 3,7-es erősségű földrengést észleltek Oroszlány mellett. A rengést Budapesten is érezni lehetett, tájékoztatta az Indexet az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet Szeizmológiai Főosztálya.

Részletesebb tájékoztatást későbbre ígértek. Robbanásszerű morajlást lehetett érzékelni, mondta az Indexnek Takács Károly oroszlányi polgármester. Káreseményről egyelőre nincs tudomása, az emeletes házak kis mértékben kilengtek, ezt a lakók is érzékelték. Jelenleg ellenőrzik, hogy nem esett-e kár a közművekben és egyéb létesítményekben, tette hozzá. Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőhelyettese az Indexnek szintén azt mondta: károkról egyelőre nem érkezett bejelentés, csupán a földrengés tényéről számoltak be a betelefonálók. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság honlapján megjelent rövid közleményben is az áll, hogy sem anyagi kárról, sem személyi sérülésről nem érkezett bejelentés. Az Alkotmány utca egyik lakosának beszámolója szerint a szabadban nem lehetett érezni a földrengést, a lakásban viszont a szekrény és pár tárgy elmozdult a helyéről. “A polcok megremegtek, de az áruk nem estek le, nagyobb kárt, riadalmat nem tapasztaltunk” – tudtuk meg egy horgászbolt eladójától.

 
Nem jelentettek komolyabb károkat eddig az epicentrum környékéről, a Fejér megyei Gánt és Csákvár térségéből sem. Farkas Imréné, Zámoly és Gánt község körjegyzőségének igazgatási főmunkatársa azt mondta: az ablakok úgy remegtek, mintha egy nagyobb kamion haladt volna el a polgármesteri hivatal előtt, de ez csak néhány másodpercig tartott. Az épületeket azóta ellenőrizték, károkat nem fedeztek fel, és a lakosság sem jelzett. Katonáné Venguszt Beatrix, Csákvár polgármestere arról számolt be, hogy a rengéseket a lakosság tájékoztatása szerint leginkább az emeleteken és a tetőterekben érezték. Eddig az önkormányzathoz egyetlen kárbejelentés érkezett. Hozzátette, hogy az esetleges utórengésekre felkészülve a helyi önkéntes tűzoltóság egy egysége készenlétben van. Oláh Gyárfás, Alcsútdoboz polgármestere szerint az önkormányzati hivatal épületében mozogtak a szekrények, csörömpöltek a poharak. Az utcán sétálva, autóban ülve nem volt érzékelhető a földmozgás. Moharos Péter, Szár polgármestere is hasonló jelenségekről számolt be. Mint mondta, nagyon enyhén érezték a rengést; az irodák csukott ajtói remegtek.
Oroszlányban viszonylag gyakoriak a földrengések, legutóbb április 23-én mozdult meg ott a föld az MTA-kutatóintézet Földrengésjelző Obszervatóriumának honlapja szerint. A tudomány mai állása szerint nem lehet megmondani, miért éppen Oroszlánynál szoktak földrengések lenni.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.