Folyamatosan dolgoznak a Közép-Duna vidéki hulladéklerakókon

Folyamatosan dolgoznak a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás települési szilárdhulladék-lerakókat érintő térségi rekultivációs programjai kivitelezésén – tájékoztatta a társulás az MTI-t.

“A települési szilárdhulladék-lerakókat érintő térségi szintű rekultivációs programok elvégzése” című pályázati konstrukción belül elsőként az országban a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás területén indultak meg a kivitelezési munkálatok, a projekt teljes befejezése 2012. év első felében várható.

A társulás 169 település összefogásával jött létre és összesen 6 megyét (Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Veszprém), illetve mintegy 680 ezer főt érintő hulladékgazdálkodási tevékenység hosszú távú megoldásán munkálkodik. A kormány és az EU döntése alapján 7,7 milliárd forint támogatást nyert el a térségben található 83 hulladéklerakó rekultivációs tevékenységének elvégzésére a KEOP-2.3.0. “A települési szilárdhulladék-lerakókat érintő térségi szintű rekultivációs programok elvégzése” című pályázat keretén belül – emlékeztet a közlemény.

A rekultiváció megvalósításának összköltségét az EU 85 százalékban, a Magyar Köztársaság költségvetése pedig 15 százalékban társfinanszírozásban biztosítja, így az önkormányzatoknak és a lakosságnak nem kell saját forrást biztosítaniuk hozzá. A 83 hulladéklerakóra vonatkozóan elkészült rekultivációs terveknek és engedélyeknek megfelelően 12 hulladéklerakót teljesen felszámolnak. A rekultiválandó hulladéklerakók teljes területe 1.386.497 négyzetméter.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.