Gyilkos tengeri csillagok fenyegetik a Nagy-korallzátonyt

Tengeri csillagok öt-tíz év alatt akár teljesen elpusztíthatják az ausztráliai Nagy-korallzátony koralljait, hívták fel a figyelmet a veszélyre ausztrál kutatók. A tengeri csillagok szépek és ártalmatlanok, ez azonban nem érvényes a töviskoronásnak nevezett fajukra, amelyek felfalnák a teljes korallzátonyt, ha számukat nem korlátoznák.

Öt-tíz év alatt kopasz sziklává is silányíthatnák a 2300 kilométeres zátonyt, ha nem fékezik meg őket, mondta a dpa német hírügynökségnek Morgan Pratchett, a townsville-i James Cook Egyetem Korallkutató Intézetének tudósa. A töviskoszorús tengeri csillagok körülbelül 14-15 évente szaporodnak el. Két invázió között általában regenerálódnak a korallzátonyok, de a túl sok más károsító anyag hatására ez a nyugalmi időszak mára eltűnt. Az okok között Pratchett a ciklonokat és a part menti városok és kikötők épülése miatt a szirteken lerakódó üledéket említette. Ugyan egyelőre a mintegy 215 ezer szirt közül csak kétszázat sújt a pusztítás, a tengeri csillagok decemberben raknak petéket, az áramlatok pedig dél felé sodorják a tojásokat. Egy kifejlett töviskoszorús egy év alatt akár húsz négyzetkilométer korallt is képes megsemmisíteni. Megfékezésük egyetlen módja, ha eltávolítják őket. Pratchett és kollégája, Jairo Rivera Posada elmondták, sikerült ennél hatásosabb módszert kifejleszteniük. Ökörepét injekcióznak a veszélyes állatokba, ettől pár óra alatt elpusztulnak, majd felbomlanak. Egy ötliteres tartállyal felszerelt búvár óránként 300 tengeri csillagot tud beoltani. Az akcióhoz legalább öt-hat hajóra, mindegyiken tizenkét búvárra lenne szükség, magyarázta Pratchett.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.