Hangfalakkal a varjak ellen

A városközponti épületekre szerelt különleges hangszórókból szóló szirénahanggal riasztanák el a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban élő népes varjúsereget.

A székelyföldi város madárkolóniája nem csak rendkívül hangos, de köztisztasági szempontból is egyre több gondot okoz – írja az Új Magyar Szó című bukaresti napilap internetes oldalán.
A napokban egy magyarországi cég munkatársai a helyszínen felmérték, hogy miként lehetne megszabadítani Sepsiszentgyörgyöt a nemkívánatos varjaktól. Elképzeléseik szerint a városközponti épületekre speciális hangfalakat szerelnének, és amikor a varjak ellepik a parkot, vészjelző hangokkal riasztanák el azokat. A szakértők úgy vélik, ha a “hangbombát” többször bevetik, a varjak végül beleunnak a térfoglalásba, és máshova költöznek. Kelemen László, a sepsiszentgyörgyi Rara Avis Madártani Egyesület elnöke azt mondja, ha a varjak megszokott környezetét tartósan zavarja a beavatkozás, biztosan más alvóhelyet keresnek majd.

A varjúriasztással megbízott cég két heten belül készíti el a “madárstratégia” pontos tervét, és ha azt jóváhagyja a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, akkor idén ősszel már “védett” lehet a város.
A beruházás előreláthatólag 12 ezer euróba (mintegy 3,2 millió forintba) kerül. A magyarországi szakcég már több magyarországi és szlovákiai városban szerelt fel varjúriasztó hangfalakat. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, megéri ez a fajta szelíd hadviselés.

A népes varjúsereg októbertől áprilisig tartózkodik a sepsiszentgyörgyi központi parkban, és az utóbbi években mértéktelenül elszaporodtak, számuk jelenleg meghaladja a tízezret.
Kelemen László szerint a madarakat az vonzza az Erzsébet parkba, hogy magasak a fák, és a bérházak takarásában meleg van.
Sepsiszentgyörgyön néhány éve már szerveztek varjúriasztó akciót. Akkor több elszánt lakó gyűlt össze a parkban, hogy síppal, dobbal és edényekkel felszerelkezve zajt csapjon. Az első kísérletben azonban a madarak bizonyultak kitartóbbnak.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.