Három hónap múlva csökkenhet a sugárzási szint

Valószínűleg körülbelül három hónap múlva kezd majd csökkenni a radioaktív sugárzás szintje a megsérült Fukusima-1-es atomerőműnél – közölte vasárnap az erőművet üzemeltető TEPCO cég.

Hat hónapon belül jelentősen csökkentik a sugárzási szintet, majd később befedik a megrongálódott reaktorépületeket, elszállítják a nukleáris fűtőelemeket, kilenc hónapon belül pedig úrrá lesznek a válságon. Ezt a tervet azért alakították ki, hogy az erőmű térségéből távozni kényszerült lakók fokozatosan visszatérhessenek – tette hozzá sajtóértekezletén a cég elnöke, Kacumata Cunehisza. Közölte, hogy a cég minden tőle telhetőt megtesz a válság súlyosbodásának elkerüléséért. A japán társadalom egyre türelmetlenebb amiatt, hogy a TEPCO több mint egy hónappal a 9-es erősségű földrengés, a hatalmas szökőár és az erőmű megrongálódása után sem képes megoldani a nukleáris válságot. Kacumata sajtóértekezletén nem tudta megmondani, hogy mikor térhet vissza a térségbe az a több tízezer ember, akiknek el kellett hagyniuk otthonaikat. Kaieda Banri kereskedelmi miniszter szerint legkorábban hat, de kilenc hónap múlva már biztosan elkezdődhet visszatelepülésük.

Ajánlott tartalom

Mérséklődtek az európai földgázárak, radikálisan csökkent a hazai fogyasztás októberben

Az enyhe októberi időjárás és az ipari kereslet csökkenése mellett telítődtek az uniós tárolók, amelynek eredményeként mérséklődtek az európai fölgáz termékárak, a hazai felhasználás októberben az előző évihez képest 41 százalékkal csökkent - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) októberi földgázpiaci riportja alapján szerdán az MTI-vel.