Hatalmas napelemes tető épült a Harley-Davidson gyárára

Immár 8400 panelből áll a Harley-Davidson Menomonee Falls-i telepének napelemes teteje, melyet egy jól átgondolt napenergetikai program keretében szereltek fel.

Ez a legnagyobb egybefüggő napelemes tetőrendszer, melyet Wisconsinban valaha kialakítottak. Egy 2,25 megawattos napelemes tetőrendszert telepítettek a világhírű amerikai motorkerékpár-gyártó wisconsini létesítményére – számol be a PV Magazine. A Pilgrim Road-i telephelyen készítik többek a Big Twin, a Milwaukee-Eight és a Sportster modellek bizonyos alkatrészeit – magukat a járműveket a pennsylvaniai Yorkban szerelik össze. A napelemeket a We Energies csoport Solar Now nevű napenergetikai programjának keretében szerelték fel. A Harlye-Davidson új rendszere a legnagyobb egybefüggő napelemes tető Wisconsin államban. A programban a közüzemi szolgáltató nagyvállalatokkal, nonprofit szervezetekkel és kormányzati ügyfelekkel fog össze, hogy azok helyet adjanak a paneleknek. A We Energies bérleti díjat fizet a használt tető-, illetve földterületért, a megtermelt energia pedig cserébe a hálózatába kerül.

A We Energies programja a wisconsini Közszolgálati Bizottság támogatását is élvezi. A vállalat eddig 11 projektet valósított meg, 6 pedig jelenleg építés alatt áll, a teljes rendszer 15 megawattos. A We Energies és anyavállalata, a WEC Energy Group célja az, hogy 2050-re az áramtermelő infrastruktúrájuk szénsemlegessé váljon. A 2005-ös szinthez képest 2025-re 55, 2070-re pedig 70 százalékkal akarják csökkenteni szén-dioxid-kibocsátásukat.

A We Energies elképzelései mellett a hír másik főszereplője, a Harley-Davidson zöld törekvéseiről is érdemes említést tenni. A világhírű motorkerékpár-gyártó is igyekszik látványosan csökkenteni ökológiai lábnyomát, ami nemcsak a telephelyeinek átalakítását, hanem a modelljeit is érinti. A cég óriási meglepetésre már a 2019-es CES-en bemutatott egy elektromos motorkerékpárt. Úgy tűnik, a vállalatnál is kezdenek rájönni, hogy a benzingőz ugyan sok rajongó számára kedves, hosszú távon nem fenntarthatóak a szén-dioxidot eregető járművek.

 

Kép: We Energies

Ajánlott tartalom

150 ezer forintos napelemes rendszerek kezdtek el terjedni

Az erkélyre szerelhető napelemek már 150 ezer forinttól elérhetők a piacon.