Hódot láttak a Római parton

Az eurázsiai hód Európa legnagyobb testű rágcsálója, legfőbb jellemzője nagy metszőfoga, amely alkalmas akár hatalmas fák törzsének átrágására is.

Rendkívül jól úszik, de szárazföldre csak rövid időre merészkedik ki, zömök teste és rövid lábai miatt a parton esetlenül mozog. Egykor egész Európa folyó menti ligeterdeit benépesítették ezek a rendkívüli állatok, ám a bundájáért és táplálékul szolgáló húsáért folytatott mértéktelen vadászata, valamint élőhelyeinek megfogyatkozása miatt földrészünk legnagyobb részéről kipusztult. Hazánkban az utolsó példányokat a XIX. század végén látták.A WWF 1996-ban indította el hód visszatelepítési programját, amelynek keretében 12 év alatt több mint 250 egyedet telepítettek vissza Gemencre, a Hanságba, később pedig a Tisza és a Dráva különböző területeire. A 2008-ban lezárult programnak, és az azóta folyamatos populációellenőrzésnek és monitoringnak köszönhetően mára a Magyarországon élő hódok száma megközelíti a 600-at.A program sikerességének lehettek szemtanúi azok, akik kollégánkhoz hasonlóan szerda este a Római parton sétáltak. Egy fiatal hód ugyanis hosszan a part mentén úszkált egészen közel merészkedve a járókelőkhöz. Nagyon fontos azonban, hogy ha mi is hódokkal találkozunk túráink vagy akár esti sétáink alkalmával ne háborgassuk az állatokat, hiszen a hód kiemelten védett állat.

 

Az eurázsiai hód Európa legnagyobb testű rágcsálója, legfőbb jellemzője nagy metszőfoga, amely alkalmas akár hatalmas fák törzsének átrágására is. Rendkívül jól úszik, de szárazföldre csak rövid időre merészkedik ki, zömök teste és rövid lábai miatt a parton esetlenül mozog. Egykor egész Európa folyó menti ligeterdeit benépesítették ezek a rendkívüli állatok, ám a bundájáért és táplálékul szolgáló húsáért folytatott mértéktelen vadászata, valamint élőhelyeinek megfogyatkozása miatt földrészünk legnagyobb részéről kipusztult. Hazánkban az utolsó példányokat a XIX. század végén látták. A WWF 1996-ban indította el hód visszatelepítési programját, amelynek keretében 12 év alatt több mint 230 egyedet telepítettek vissza Gemencre, a Hanságba, később pedig a Tisza és a Dráva különböző területeire. A 2008-ban lezárult programnak köszönhetően mára a Magyarországon élő hódok száma megközelíti a 600-at.

 
A program sikerességének lehettek szemtanúi azok, akik kollégánkhoz hasonlóan szerda este a Római parton sétáltak. Egy fiatal hód ugyanis hosszan a part mentén úszkált egészen közel merészkedve a járókelőkhöz. Nagyon fontos azonban, hogy ha mi is hódokkal találkozunk túráink vagy akár esti sétáink alkalmával ne háborgassuk az állatokat, hiszen a hód védett állat.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.