Hulladékbajnokot avattak

Eredményt hirdettek az ország első, vállalatoknak rendezett szelektív hulladékgyűjtő-versenyén.

Eredményt hirdettek a „Hulladék érték” elnevezésű országos szelektív hulladékgyűjtő versenyen, melyet a RECOMPLEX Egyesülés indított kifejezetten vállalatok számára. A négy anyagfajtában meghirdetett megmérettetésen 17 cég indult az ország különböző régióiból.  A versenyzők 2 hónap alatt közel 1100 tonna hulladékot gyűjtöttek be.
A RECOMPLEX Európa első, hazánkban alakult szervezete, mely a szelektív hulladékgyűjtést koordináló vállalatokat fogja össze. Az egyesülés 2001. március 1-jén szelektív hulladékgyűjtő versenyt hirdetett a tagszervezeteivel szerződött cégek számára, hogy ösztönözze a vállalatokat a szelektív gyűjtés lehetőségének megteremtésére a munkahelyeken, és a dolgozókat a pontos szelektálásra.  Piaci szereplőknek eddig még nem rendeztek hasonló megmérettetést Magyarországon.

 
A ”Hulladék érték” elnevezésű akción 17 vállalat több mint 4 ezer dolgozója vett részt, akik összesen 1100 tonna hulladékot gyűjtöttek össze, 4 anyagkategóriában. A különböző nagyságú cégeket az alkalmazottak számát figyelembe véve pontozták, a begyűjtött hulladék mennyiségét a dolgozói létszámhoz arányosították. A cégek között akadt több mint 1700 embert foglalkoztató nagyvállalat és 5 fős kisvállakozás is – a méltányos versenyszabályzat szerint tehát ők is egyforma eséllyel indultak a díjért. A legtöbbet egyértelműen a csomagolási hulladékból gyűjtötték az indulók, több mint 1000 tonnát. Ezt követték 52 tonnával az elemek és akkumulátorok. A nehéz hulladékokhoz sorolt elektronikai berendezésekből 10 tonna, a használt gumiabroncsból 18 tonna gyűlt össze a két hónap alatt. A verseny győztese és a 2011 Hulladékbajnoka díj nyertese a DST & SMART Eurolog Kft., dolgozónként 1,4 tonna hulladékkal. A vállalat 21 dolgozója kis híján 30 tonnányi használt akkumulátort és elemet gyűjtött össze. Jutalmuk egy közös gokartozás.  A RECOMPLEX nevében a díjakat dr. Wégner Krisztina az Igazgatóság Elnöke adta át.

 

Kategóriagyőztesek anyagfajtánként:

I. Csomagolási hulladékok kategória
A 9 induló együtt több mint 1000 tonnát gyűjtött össze
Nyertes:  Coca-Cola HBC Magyarország Kft.: 682,19 kg / fő
Díj: 1 napos aktív kikapcsolódás 20 fő számára egy magyarországi kalandparkban

II. Elektromos és elektronikai eszközök, berendezések kategória
A 4 induló együtt közel 10 tonnát gyűjtött össze
Nyertes: Senzor Kft.:  66,43 kg / fő
Díj: A nyertes által megnevezett elektronikai berendezés 350 000.- Ft értékben

III. Elemek, akkumulátorok kategória
A 7 induló együtt 52 tonnát gyűjtött össze 
Nyertes: DST & SMART Eurolog Kft.: 1,381 kg / fő
Díj: 10 főre szóló gokart versenyzés

IV. Használt gumiabroncsok kategória
A 2 induló együtt 18 tonnát gyűjtött össze
Nyertes: Gumi-Control Kft, 1073 kg/fő
Díj: Gyilkosság a vacsorán – interaktív vacsoraszínház 20 fő részére

Ajánlott tartalom

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.