Hulladékként végzi az amerikai szellemflotta

Hosszas jogviták után két ütemben hulladék-újrahasznosító üzemekbe szállítják az évtizedek óta a San Franciscó-i öbölben horgonyzó amerikai “szellemflottát”.

A többek között a második világháborúban használt, rozsdaette csatahajók a San Franciscó-i öböl északkeleti részén húzódó Suisun-öbölben rostokolnak, közel a Sacramento és a Szent Joakim folyó közös deltájához. A hatóságok adatai szerint az 52 hajó több mint 20 tonna rezet, ólmot, cinket és más nehézfémeket bocsátott ki környezetébe abban az öbölben, amely számos védett fajnak ad otthont.
A hajómatuzsálemek eltávolítása az amerikai tengerhajózási hivatal (MARAD), környezetvédelmi szervezetek és a vízminőséget felügyelő hatóságok közötti hosszadalmas jogvita eredménye.

A döntés értelmében a 25 leginkább szennyező hajót 2012 szeptemberéig, a többit 2017 szeptemberéig kell eltávolítani. Csak néhány hajó maradhat az öbölben, köztük a híres Iowa, amely a második világháborúban Franklin D. Roosevelt amerikai elnököt szállította a kairói és a teheráni konferenciára.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.