Illés: Az átlagos vízhozam fele hazánkat illeti meg

20 évvel ezelőtt, 1992 októberében terelte el Szlovákia a Duna vizét a bősi erőmű csatornájába. Azóta, kisebb-nagyobb intenzitással, de folyamatosan viták zajlanak a témában.

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára a Ma reggel adásában emlékeztetett rá, hogy idén az európai vízgyűjtő területeken nem esett elég csapadék. „Nincs olyan épeszű ember, aki ne szeretné, hogy egy patakmederben, egy folyóban víz legyen” – mondta.  Illés Zoltán hangsúlyozta: másfél évvel ezelőtt döntést hozott a kormány, és biztosította az önerőt két európai uniós finanszírozású projekt megvalósításához. Összesen 13 milliárd forint áll rendelkezésre, hogy a Szigetközben elvégezzék az oldalágak kotrását, a meglévő műtárgyak felújítását, valamint újak építését. A Kisalföld című lap kezdeményezésére elegendő aláírás gyűlt össze ahhoz, hogy az Országgyűlés illetékes bizottsága foglalkozzon ezzel a témával. Az államtitkár szerint azok a kezdeményezések, amelyekért a civilek aláírást gyűjtöttek, már megvalósultak, ám hozzátette, hogy jelen pillanatban nem a víz a kérdés, hanem bizonyos politikai erők próbálnak meg tőkét kovácsolni maguknak.

Megjegyezte, hogy a főmederben valóban nincs víz, azonban az oldalágakban található kevés víz. A meder mélyítésére, műtárgyak megépítésére van lehetőség, tehát „nyitott kapukat döngetnek” a szervezők. Az államtitkár megjegyezte: a kérdés valójában az, hogy két európai uniós tagországnál miként kényszeríthető ki egy másfajta megoldás, hiszen a mindenkori átlagos vízhozam legalább fele Magyarországot illeti meg. Egyik fél kezében sincs végső eszköz a kikényszerítésre, csak a jó szándék működik a két ország között – tette hozzá. Illés Zoltán szerint a két kormánynak kell tárgyalnia arról, hogy mikor, melyik folyamkilométertől adja át a szlovák kormány a mindenkori átlagos vízhozam minimum 50 százalékát Magyarországnak. Mint mondta, esélyt lát rá, hogy tárgyalások induljanak ebben a témában.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.