Illés Zoltán: nem leértékelődik, hanem erősödik a környezetvédelem

Illés Zoltán szerint az új kormányzati struktúrában nem fog leértékelődni a környezetvédelem ügye, hanem éppen ellenkezőleg: az új szerkezet sokkal inkább “felértékeli” e területet, és hatékonyabb szakmai munkára ad majd lehetőséget.

A Fidesz szakpolitikusa az MTI-nek kedden nyilatkozva elmondta, a vidékfejlesztési tárcánál államtitkárként ő fogja felügyelni a környezet- és természetvédelmet, valamint a vízügyet.

Hétfőn a jelenlegi környezetvédelmi és vízügyi miniszter, valamint az LMP is bírálta, hogy a leendő Orbán-kormányban nem lesz önálló zöldtárca.
Illés Zoltán kedden az MTI-nek erre úgy reagált: nem tartja kritikának ezeket a véleményeket, szerinte ugyanis jó, hogy a szocialisták és az LMP-sek is a fontos témáik közé sorolják a környezetvédelem ügyét.
A leendő államtitkár kifejtette: kiindulópontjuk az volt, hogy az államigazgatásban is szükség van a hatékonyság növelésére, ezért több olyan területet is összefogtak egy minisztériumnál, amelyeknek szerintük már az előző kormányok időszakában is egy helyre kellett volna tartozniuk. Példaként említette a vízügyet, amelyet az elmúlt években számos tárca felügyelt, hiszen míg az öntözés a mezőgazdasági minisztérium hatásköréhez tartozott, addig a vízkárelhárítás egy másik tárcánál volt.

A politikus közölte, hogy a Fazekas Sándor vezette Vidékfejlesztési Minisztériumhoz négy terület tartozik majd: az élelmiszerügy, a mezőgazdasági termelés, a vidékfejlesztés, valamint a környezetvédelem-természetvédelem-vízügy. Utóbbit ő fogja irányítani államtitkárként, a részterületekért pedig helyettes államtitkárok felelnek majd.
Ezzel megszűnik az a konfliktus, hogy az egyes szakterületek más-más tárcákhoz tartoznak – mutatott rá Illés Zoltán, aki szerint mindez sokkal hatékonyabb szakmai munkára ad majd lehetőséget.

Az államtitkári poszt várományosa beszámolt arról is: hamarosan akár erősödhet is a területe, ugyanis elképzelhető, hogy a radioaktív hulladékok kezelésének az ügye és a bányakapitányságok rendszere is az ő felügyelete alá kerül majd.
“Mindez azt is bizonyítaná, hogy az új kormányban a környezetvédelem, természetvédelem, vízügy megerősödik és felértékelődik” – összegezte Illés Zoltán.
A jelenlegi tárcavezető és az LMP hétfői közlése után a Jobbik kedden sajtótájékoztatón jelezte, sajnálattal veszi tudomásul, hogy a környezetvédelem nem kap önálló minisztériumot az újonnan felálló kormányban.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.