Iszapömlés: kiakadtak a bloggerek a MAL-vezér nyilatkozatán

Vörösiszap-pakolást javasolt az egyik blog Bakonyi Zoltánnak, a MAL Zrt. vezérigazgatójának nyilatkozata miatt, míg más blogok a cég válságkommunikációját bírálták.

A Karmamedia blog  kommunikációs szempontból vizsgálta a MAL Zrt. vezérigazgatója, Bakonyi Zoltán – Indexnek adott – nyilatkozatát. „A helyzet kommunikációs szempontból rendkívül érdekes és egyben elkeserítő. A hirtelen kialakult válság miatt a mentőalakulatok és a helyszíni stábok is ellentmondó nyilatkozatokat adtak, egy időben negyedik halálos áldozatról is szó volt. Ez betudható a helyzet okozta kavarodásnak, azonban semminemű mentsége nincs a MAL Zrt. kommunikációs csapatának erre a szerencsétlen nyilatkozatra – mind az időzítését, mind a tartalmát tekintve” – írja a szerző. Szerinte a közleményben és a cégvezető nyilatkozatában nagyon rossz az üzenetek súlyozása. „Egy ilyen helyzetben nem szerencsés, ha a vállalat leginkább a felelősség elhárítására koncentrál és magyarázza a bizonyítványt. Ilyen esetekben nem lehet olyan cinikusnak tűnő mondatokat mondani, hogy “a vörös iszap nem veszélyes”, továbbá “az iszapot egy erős slagos lemosással el lehet távolítani” – akkor sem, ha ez esetleg igaz. A vezető úgy nyilatkozott, mintha elkerülte volna a figyelmét az a tény, hogy a gyárából kiömlő anyag miatt több ember is életét vesztette.”
A blog szerzője szerint az elsődleges elvárás jelenleg most a szolidaritás és a támogatás biztosítása. „A közleményben és a nyilatkozatban tehát ennek megfelelően kellett volna az üzeneteket strukturálni. Ha a Tisza önt el egy falut, akkor nincs ki bocsánatot kérjen érte. Esetünkben van olyan személy, akinek bocsánatot kellene kérnie – mégsem ezzel kezdte az első nyilatkozatát.”

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.