Italoskarton-újrahasznosító létesült Lengyelországban

A Tetra Pak és a Stora Enso mintegy 29 millió eurós közös beruházásával új, a használt italos kartonok újrahasznosítására szolgáló gyártósor kezdi meg működését Lengyelországban, a gyártósor képes lesz arra, hogy megháromszorozza az ország éves italoskarton újrahasznosítási kapacitását, 25 ezer tonnáról 75 ezer tonnára – közölték a vállalatok az MTI-vel hétfőn.

Az új üzem emellett lehetővé teszi a Lengyelországban értékesített italos kartonok teljes mennyiségének, valamint további országokból, többek között Csehországból, Magyarországról, Szlovákiából, Lettországból, Észtországból és Litvániából származó csomagolások feldolgozását. A tájékoztatás szerint az 50 ezer tonnás éves kapacitással rendelkező Stora Enso osztrołękai (Lengyelország) gyártóegységének csúcstechnológiás gyártósora kizárólag az italoskarton dobozok anyagának szétválasztásával foglalkozik, leválasztva a papírrostokat a polimerekről és az alumíniumról. A papírrostokat ezután újrahasznosítják, kartont állítanak elő belőle, ezzel hatékonyan hozzájárulva az anyagkörforgáshoz azáltal. Ezt az új papír-újrahasznosító létesítményt a cseh Plastigram Industries vállalat egészíti ki, amely a Tetra Pakkal együtt olyan megoldást fejleszt, amely az úgynevezett poliAl anyagot új termékek előállítása során hasznosítja újra.

Lars Holmquist, a Tetra Pak fenntarthatósági és kommunikációs igazgatója a közleményben elmondta: 2022-ben a Tetra Pak közel 30 millió euróval járult hozzá gyűjtési és újrahasznosítási projektekhez világszerte, a következő években pedig további, akár évi 40 millió euró értékű beruházásokat tervez. Támogatják azt az iparági törekvést, melynek értelmében 2030-ra az EU-ban 90 százalékra növeljék az italos kartonok újrahasznosítás céljából történő begyűjtési arányát, 70 százalékra pedig az újrahasznosítási arányt. A Tetra Pak a világ egyik vezető élelmiszer-feldolgozó és csomagolási megoldásokkal foglalkozó vállalata több, mint 160 országban működik, mintegy 25 ezer alkalmazottal.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.