Januártól fogadóképes lesz a cikói hulladéktároló

Megkapta a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium jóváhagyását a szükséges szerződések megkötésére, így megnyithat a cikói hulladéktároló, amely várhatóan január közepén fogadja majd a kommunális hulladékot 104, az ország déli részén fekvő településről.

Ács Rezső, Szekszárd alpolgármestere, a Cikói Hulladékgazdálkodási Társulás elnöke szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, nem az a legnagyobb siker, hogy nyolc évnyi előkészület után végre megnyitja kapuit a létesítmény, hanem az, hogy az érintett önkormányzatok részvételével alakult társulás kapott jogot az üzemeltetésre. A Rekom Nonprofit Zrt. létrehozásával az volt a céljuk, hogy kizárják a “multinacionális, extraprofit elérésére törekvő cégeket”, ezáltal alacsonyan tartsák az árakat – tette hozzá.
Ács Rezső elmondta, hogy a cikói hulladéklerakót is magába foglaló hulladékgazdálkodási projekt összességében 13 milliárd forintba került, amelynek 90 százaléka uniós és állami támogatás, a fennmaradó 10 százalékot a tulajdonos önkormányzatok vállalták lakosságszám arányában.
A cikó létesítményt már nyáron üzembe kellett volna helyezni, a csúszás Gál Rezső szavai szerint annak eredménye, hogy októberre készült el az az anyag, amit a minisztérium által megfogalmazott új kéréseknek megfelelően összeállítottak. A szaktárca december másodikán engedélyezte a közfeladat ellátási szerződés megkötését – mondta.
Az új tároló megnyitása árváltozást nem jelent majd a lakosság számára – tette hozzá Gál Rezső.

Ajánlott tartalom

Már van megoldás a nagyméretű és nagy átmérőjű fémszerkezetek vágására

Többé nem jelent problémát a nehezen kezelhető fémprofilok precíziós vágása a gyártó vállalatok számára. A Vass Acélcsarnok Kft. legújabb csőlézer vágógépe végre megoldást kínál a nagy átmérőjű csövek, zártszelvények és profilok vágására.