Fidelitasos hozzájárulás az Európai Néppárt klímapolitikai állásfoglalásához

A koppenhágai klímakonferenciának a napokban zajlik a politikai szakasza.

Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy az Európai Néppárt (EPP) bonni kongresszusán a múlt héten elfogadták azt a klímapolitikai állásfoglalást, amelyet a Fidelitas az EPP ifjúsági szervezetével (YEPP) együttműködésben terjesztett elő.

A nagy többséggel elfogadott állásfoglalás szerint a koppenhágai klímacsúcson olyan kibocsátás-csökkentési célokat kell elfogadni, amelyek figyelembe veszik az aláíró országok eddigi teljesítményét is. Ennek jelentőségét az adja, hogy miközben a volt szocialista országok, így Magyarország jelentősen csökkentették széndioxid-kibocsátásukat 1990 óta, addig számos nyugati állam vállalásait megszegve még növelte is azt.

A Fidelitas létfontosságúnak tekinti, hogy az eddigi teljesítéseket a 2013-tól életbe lépő klímavédelmi szabályozás is elismerje. A fel nem használt kibocsátási kvóták értékesítése ugyanis több százmilliárd forintos bevételt jelenthet a magyar költségvetés számára.

A kongresszusi állásfoglalás úgy fogalmaz, a koppenhágai megállapodás a környezeti terhek mérséklése mellett megerősítheti a zöld iparágat, így új munkahelyeket hozhat létre. A határozat szerint a gazdasági válság nem lehet gátja a koppenhágai megegyezésnek. Ellenkezőleg, egy széleskörű megállapodás nagyobb gazdasági növekedést tesz lehetővé és erősíti az energiafüggetlenséget is.

A Fidelitas a jövőben is hangsúlyosan kíván foglalkozni az energia- és környezetpolitikával, különös tekintettel a nemzetközi klímatárgyalásokra. Meggyőződésünk, hogy ezek a kérdések növekvő mértékben befolyásolják a nemzetközi kapcsolatokat, egyúttal meghatározzák a gazdasági fejlődés kereteit is.

Ágh Péter
A Fidelitas elnöke, országgyűlési képviselő

Dömötör Csaba,
Az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezetének (YEPP) alelnöke

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.