Jégvulkánt fedezhettek fel a Szaturnusz óriásholdján

Jégvulkánt fedezhettek fel a Szaturnusz legnagyobb holdján, a Titánon – jelentették be kedden az Amerikai Geofizikai Szövetség konferenciáján San Franciscóban.

A Szaturnusz körül keringő Cassini-űrszonda felvételein két, 900 méteres hegycsúcs, valamint vulkanikus eredetű anyagfolyam látható. Hosszú ideje vitáznak a tudósok arról, hogy a Naprendszer peremén lévő, jégben gazdag holdakon működhetnek-e vulkánok. Egy korábbi jégvulkán-észlelés a Titánon tévesnek bizonyult. Az ilyen vulkán láva helyett jeget köpköd a felszínre. A Titán a Szaturnusz legnagyobb holdja, a Naprendszer második legnagyobb holdja a Ganümédész után, 1655. március 25-én Christian Huygens holland csillagász fedezte fel. A Titán az egyetlen, sűrű légkörrel rendelkező hold a Naprendszerben. Egészen a közelmúltig ez a légkör akadályozta meg a Titán felszínének optikai vizsgálatát, de az amerikai-európai Cassini-Huygens küldetés folyamatosan közöl adatokat közöl a holdról.
Tudományos kutatása azért kiemelten fontos, mert a belsejében fagyott állapotban megmaradhattak azok a kémiai anyagok, amelyek a Földön az élet kialakulásában szerepet játszottak. Légkörében szerves anyagok is találhatók.

Ajánlott tartalom

Zöld színnel a fenntarthatóságért és a tudatosabb döntésekért

Egyedi zöld színt vezet be termékein a kulacsokat és Microdrinkeket forgalmazó Waterdrop vállalat. A feltűnő, élénk színnel a vállalat kifejezi elköteleződését a környezetvédelem és fenntarthatóság mellett, és egyben szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatosabb életmód fontosságára, és a választás lehetőségére.