Két és fél hektáros hóvirágmező Alcsútdobozon

Csodálatos látvány, hófehér virágszőnyeg fogadja a látogatókat az alcsúti arborétumban, ahol két és fél hektáron bontotta ki szirmait a hóvirág.

A káprázatos virágözön nemcsak látványával, hanem sokféleségével is elkápráztat: hét hóvirágfaj 24 fajtája látható az angolparkban.
Az első hóvirágokat az 1800-as évek végén telepítették az akkori nádori birtok kertészei, majd folyamatosan újabb és újabb fajtákkal  gyarapították – elsősorban a mediterrán vidékekről válogatott – virágokkal a kertet.
A hóvirágmező általában március közepéig látható. Az idén hóvirágünnepet is rendeznek a virágzás alkalmából március 11-én, csütörtökön Alcsútdobozon rendezik meg a Biológiai Sokféleség Világévének hazai nyitóünnepségét és a Hóvirágünnepet.

Kedves tavaszköszöntő virágunk Benkő József (1740-1814) botanikusnak köszönheti a nevét, ő nevezte el így a latinul galanthus néven ismert virágot.
A 40 hektáros alcsúti arborétum létrejötte József nádor (1776-1847) nevéhez fűződik, aki alcsúti birtokán felépítette Magyarország legnagyobb klasszicista kastélyát és egy schönbrunni kertépítőmesterrel megterveztette az ország egyik első tájképi kertjét, a táj természetes formáit utánzó angolparkját.
A kastély 1944-ben ismeretlen körülmények között leégett, ma már csak oszlopos timpanonja látható, s az egykori angolpark jó néhány egykori létesítménye sincs már meg.
Az arborétumba, amely egykor a hazai növényhonosítási kísérletek egyik központja volt, az elmúlt évszázadokban számos egzotikus fát s sokféle növényt telepítettek.
Faóriásai még ma is uralják a területet. Közülük két öreg platán már két és fél, három évszázadot élt meg, de a famatuzsálemek között több 190 éves is található.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.