Kétmilliónál több kínai gyerek hal meg évente beltéri légszennyezettség miatt

Évente 2,2 millió kínai fiatal hal meg olyan egészségügyi problémák miatt, amelyek a beltéri levegő szennyezettségével függenek össze – idézte egy kormányzati tanulmány eredményét a kínai állami média, hozzátéve: a gyerekek közel fele 5 év alatti.

A kínai betegség-megelőzési központ által vasárnap kibocsátott tanulmány szerint a beltéri légszennyezettség sokszor akár öt-tízszer is nagyobb, mint az ismerten rossz levegőjű vidékek szennyezettsége. A beltéri szennyezettség légzőszervi és egyéb megbetegedéseket okoz, amelyek miatt évente összesen 2,2 millió fiatal hal meg, közülük 1 millióan öt év alattiak.

A beltéri vizsgálatokban számos egészségre veszélyes anyagot, például formaldehidet, benzolt, ammóniát és radont mutattak ki. Ezek az anyagok hosszantartó belégzése légzőszervi betegségeken kívül mentális problémákat és rákot is okozhat. A magzatok, gyerekek és az idősek a leginkább veszélyeztetettek. A felsorolt anyagok közül a formaldehid a leggyakoribb, amely megtalálható építőanyagokban és új bútorokban is Kínában, és több év leforgása alatt, lassan kerül be a lakókörnyezetbe.

Egy 2007-es világbanki jelentés szerint 750 ezer kínai hal meg évente a levegő és a víz szennyezettsége miatt. A számot a jelentés végső változatában már nem közölték, miután Kína állítólag arra figyelmeztetett, hogy nyilvánosságra hozatala társadalmi elégedetlenséget szíthat.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.