Románia az EU-ban elsőként értékpapírosította a széndioxid kvótáját

A román értékpapír felügyelet pénzügyi eszközzé nyilvánította az EU által engedélyezett szén-dioxid kibocsátási kvótajegyeket (EU Allowance, EUA), és lehetővé tette annak tőzsdei jegyzését.

A kibocsátási jogosítvánnyal kereskedő kelet-európai kereskedők szerint az egyoldalú lépés valószínűleg illegálisnak minősül és gyakorlatilag felszámolja a kvóták tőzsdén kívüli (OTC – over-the-counter) kereskedelmét az EU 100 milliárdos EUA kereskedelmi rendszerében.
A kereskedelmi rendszer keretében a környezetszennyező vállalatok a nekik juttatott kibocsátási kvótat szabadon adhatják-vehetik más vállalatokkal az Unión belül, beleértve közüzemi vállalatokat és bankokat is.

Az EU-ban meglehetősen töredezett az EUA kereskedelem, 10 piacon is foglalkoznak vele, emellett a 27 tagország mindegyikében működő ügynökök által alkotott OTC piac is nagy részt vállal a kvóták kereskedelméből.
A román döntés megtiltja külföldi vállalatoknak romániai EUA kvóták forgalmazását anélkül, hogy belépnének az egyetlen EUA kereskedelemmel foglalkozó romániai piac, a Sibiu Monetary-Financial and Commodities Exchange (SIBEX), árutőzsde tagjai közé. “Külföldi kereskedők a jövőben nem közvetíthetnek ki Romániában kibocsátási kvótákat, csak ha belépnek valamely EUA jegyzéssel foglalkozó tőzsdére, ami jelenleg a SIBEX-et jelenti” – mondta Darius Cipariu a Reuters hírügynökségnek.

“Mint értékpapír, az EUA áttekinthető és szervezett piacra kerül, ahol a vételi és eladási ajánlatok mindenki számára egyaránt követhetőek lesznek … nem lesz több OTC tranzakció” – tette hozzá.
A SIBEX jelenleg 38 taggal rendelkezik.
Az EU-Bizottság egyik szóvivője kijelentette: “A Bizottság tudatában volt annak a ténynek, hogy ilyen döntésre sor kerülhet, de annak részleteiről nem került sor egyeztetésre. Mivel nem ismerjük a részleteket túl korai lenne nyilatkozni a döntés jogszerűségét és következményeit illetően.”

A román értékpapír felügyelet döntése, amellyel értékpapírrá nyilvánította a széndioxid kibocsátási kvótákat annyit jelent, hogy a hatályos értékpapír piaci törvény szerint EUA kereskedelemmel csak az értékpapír felügyelet engedélyével rendelkező pénzügyi befektető vállalatok, a jegybank engedélyével rendelkező hitelintézetek, valamint hasonló engedélyek birtokában lévő uniós és unión kívüli pénzintézetek foglalkozhatnak.
Románia pénteken allokálja 2010-es kvótájának megfelelő 70 millió EUA kvótat az érintett vállalatoknak. A rendelkezés megtiltja a papírok kereskedelmét minden olyan forgalmazási engedéllyel nem rendelkező vállalatnak, amely az EU allokációs rendszerében nem részesült EUA juttatásban.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.