Klímacsúcs – XVI. Benedek: sürgősen cselekedni kell a környezet védelme érdekében

XVI. Benedek pápa szerint az emberiségnek sürgősen cselekednie kell a környezet védelme érdekében, mert a klímaváltozás és a természeti katasztrófák fenyegetik az olyan alapvető emberi jogokat, mint az élethez, az élelemhez és az egészséghez való jog.

A katolikus egyházfő felszólította a fejlett társadalmakat, hogy az energiafogyasztás csökkentésével és valamilyen energiahatékony politika előtérbe helyezésével térjenek át “józanabb életstílusra”.
Az iparosodott országoknak ezenkívül fel kell ismerniük “történelmi felelősségüket” az üvegházhatást és ezáltal a globális felmelegedést okozó gázok kibocsátásában, és együttérzést kell mutatniuk a fejlődő országokkal. A fejlődő országokat sem szabad azonban felmenteni saját felelősségük alól – jelenti ki az egyházfő a világ vezetőihez intézett rendes évi üzenetében, amely hivatalosan az egyház által január 1-jén tartandó ünnepnapra, a béke világnapjára íródott, de szövegét a Vatikán már kedden nyilvánosságra hozta.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.