Klímairodát hoznak létre a Nyíregyházi Főiskolán

Karbonsemleges helyiséget, azaz klímairodát hoznak létre a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Karán; az erről szóló szándéknyilatkozatot hétfőn írták alá a nyírségi nagyváros campusában.

Az országban elsőként a gödöllői Szent István Egyetemen alakították ki a különleges irodahelyiséget, amelynek érdekessége, hogy működése nem jár üvegházhatást okozó gázok kibocsátásával. Az energia leghatékonyabb és minimális mértékű felhasználásán túl az iroda környezetének szén-dioxid-terhelését is jelentős részben kiváltja, mérsékelve az egész intézmény károsanyag-kibocsátását.

A fennmaradó terhelést karbonsemlegesítő stratégiával kompenzálják, amely egyszerűen növények telepítését jelenti – mondta Fogarassy Csaba, az iroda megnyitását kezdeményező Egyetemi Klímatanács főtitkára az MTI-nek.
Közlése szerint a Magyarországon második ilyen iroda kialakításakor a legújabb környezettudatos technológiákat alkalmazzák, így az energiatakarékos gépek beszerzése mellett olyan apróságokra is figyelnek, mint az írószerek átgondolt beszerzése, és kerülik a felesleges, nem újratölthető, sok műanyagot vagy oldószereket tartalmazó, valamint a túlcsomagolt árukat.

Fogarassy Csaba hozzátette: az iroda elképzelhető egyfajta kis kommunikációs rendszerként is, amivel megpróbálják felhívni a figyelmet a klímaváltozásra, s tolmácsolni ennek lehetséges következményeit a főiskolai és egyetemi hallgatók, oktatók, dolgozók felé.
Az újonnan kialakítandó nyíregyházi klímairoda emellett olyan tudásközpont lesz, ahol a környezetvédelemre nyitott 18-23 éves korosztály választ kap a témával kapcsolatos kérdéseire, bekapcsolódhat az iroda munkájába, klímavédelmi akcióprogramjaiba.

Az iroda révén naprakész, aktív tudásra tehetnek szert a hallgatók a fenntarthatóság, az energiahatékonyság, a klímavédelem és a karbontudatosság témakörében. Konkrét piaci példákon keresztül tapasztalhatják meg, hogyan lehet gazdaságilag felelős módon tervezve mérsékelni a szén-dioxid kibocsátást, és hosszú távú stratégiákat és sikeres akcióprogramokat indítani egyetemek karbonsemlegesítésére. A diákok szaktudásuk mellett fenntartható üzleti ismeretek birtokában diplomáznak le, így a jövő klímatudatos társadalmának döntéshozóivá válhatnak.

A British Council klímavédelmi programjának keretein belül, az Egyetemi Klímatanács segítségével kezdeményezés indul az Országos Klímairoda Hálózat létrehozására. További klímapontok megnyitása így lehetőséget teremt arra, hogy az alapvetően más területen tanulók találkozzanak a fenntarthatóság témakörével, az irodák hálózatba kapcsolódásával pedig párbeszéd alakulhasson ki a különböző szakterületekkel foglalkozó klímairodák között.

Ajánlott tartalom

A zöldátálláshoz egyes nyersanyagokból bizonyos mértékig fedezhető a szükséglet Magyarországon

Magyarországon találhatók olyan nyersanyagok, amelyekből a zöldátálláshoz bizonyos mértékig fedezhető a szükséglet - mondta az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara Földrajz- és Földtudományi Intézetének egyetemi docense Áder János korábbi államfő Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.