New York államban 55 parkot és emlékhelyet zárnak be pénzhiány miatt

Az amerikai New York államban 55 parkot és történelmi emlékhelyzet zárnak be pénzhiány miatt – hangzott el az NBC televízió hétfői tudósításában.

A keleti parti szövetségi állam vezetése a súlyos költségvetési gondok miatt már elkezdte a folyamatot: a parki hatóságok lezárják a helyszíneken a parkolókat és az illemhelyeket, az arra tévedő látogatókat pedig kitessékelik.
Az állam a 178 parkból 41-et, a 35 történelmi helyből pedig 14-et kényszerül időlegesen lezárni a közönség elől. David Paterson kormányzó néhány hete közölte, hogy a bezárásokon kívül több helyen csökkenteni fogják a szolgáltatásokat. New York állam jelenleg 9,2 milliárd dolláros költségvetési hiánnyal küszködik.

Bezárják például a különleges szépségű John Boyd Thacher állami parkot, amely nagyon népszerű az Albany városára nyíló panoráma miatt, és nem lesz látogatható a Hudson-folyó völgyében több olyan történelmi emlékhely sem, amely a függetlenségi háborúhoz és George Washington tábornokhoz, a későbbi elnökhöz kötődik.
A megszorítások miatt idén nem tartják meg a július 4-i tűzijátékot sem a Manhattantól mintegy 50 kilométerre fekvő Long Island-i Jones Beach parkban.

Az NBC megszólaltatta a Parks and Trails New York nevű nonprofit nem állami parkgondozó szervezet elnökét, Robin Dropkint, aki szerint képtelenség, hogy az állam lakóit nem engedik be parkjaikba. Azt mondta, a New York államban élők egy sereg dologra fizetnek adót, de a parkokban kapják vissza ebből a legtöbbet.
Paterson kormányzó 11,3 millió dolláros csökkentést irányzott elő a parkfenntartási költségek terén, de a törvényhozás ezt nem fogadta el. Az ügyben még nem született kompromisszum.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.